fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Carol Dweck: de sleutel voor het motiveren van leerlingen!

Het motiveren van leerlingen, misschien vind jij dat als leraar wel erg lastig. Jongeren zijn tegenwoordig steeds sneller afgeleid, en kunnen bijna geen concentratie opbrengen. Hoe krijg jij hen zover om hun motivatie een boost te kunnen geven? In deel twee van deze blogserie delen we de kennis van Carol Dweck, een onderzoeker die álles weet over motivatie en mindset. Ben jij benieuwd hoe je met behulp van een aantal slimme tactieken de motivatiebron van leerlingen kan beïnvloeden, of zelfs veranderen? Lees dan snel verder.

De wereldberoemde psychologe en onderzoeker Carol Dweck heeft jaren de kracht van mindset onderzocht. Dweck is er dan ook van overtuigd dat het niet alleen de vaardigheden en talenten zijn die onze mindset beïnvloeden, iets waar de mens wel vaak vanuit gaat. Het is juist de op groei gerichte mindset die aan het eind van de rit voor succes zorgt. Het gaat hierbij dus niet alleen om het ontdekken van je talenten, maar de sterke wilskracht die hierachter zit om deze talenten ook daadwerkelijk optimaal in te kunnen zetten. Dweck laat daarnaast ook goed weten dat het prijzen van prestaties van kinderen vrijwel niet bevorderend is voor hun successen. Juist hun motivatie en inzet moet worden beloond, zodat ze doorhebben dat dit hetgeen is waar zij hun aandacht aan moeten vestigen en deze drijfveer ook iets is om erg trots op te zijn. Dat is namelijk cruciaal voor later.

In een verder experiment legt Dweck kinderen puzzels voor. Eerst wat makkelijkere, en daarna worden ze steeds moeilijker. Dweck verdeelt de kinderen en complimenteert de ene helft om hoe slim ze zijn als ze de puzzel hebben opgelost, en de andere helft om hoeveel moeite ze hebben gedaan om de moeilijke puzzel echt te kunnen oplossen. Dan kunnen er een aantal dingen gebeuren: vinden de kinderen de puzzels niet meer leuk, of zien ze in dat ze toch niet zo slim zijn als hen eerder werd verteld? Bij de kinderen uit de eerste categorie was dit het geval. Hun motivatie raakte op, hun geduld ging weg. Maar de kinderen uit de tweede categorie? Die gingen door, op zoek naar meer motivatie om de puzzel toch op te kunnen lossen. Daar werden ze ook op gecomplimenteerd, dus dat is in hun ogen goed!

Zo werkt het in principe ook met de leerlingen uit de klas. Vaak zijn wij geneigd om hen te complimenteren vanuit het resultaat van het gedrag. Het compliment ‘wat ben jij slim’ is hier een voorbeeld van. Dat zegt natuurlijk iets over het resultaat (ze hebben de moeilijke puzzel gehaald), maar niet iets over de moeite die het kind heeft gestoken om het eindresultaat te halen, wat juist het compliment waard is! Op die manier krijgt de leerling steeds meer door dat het daadwerkelijk moeite en kracht kost om een resultaat te behalen, en dat dit juist iets is waar op gefocust moet worden. Uiteindelijk maakt het eindresultaat helemaal niet uit, als je maar volledig je best hebt gedaan. En dat is de sleutel naar motivatie van leerlingen!

Wil je meer tips van Carol Dweck over het motiveren van jouw leerlingen? Klik hier voor het eerste blog over de kracht van het woord ‘nog’!

Onze training ‘Leerlingen Motiveren’

Bij September Onderwijs kunnen docenten ook een training volgen waarin ze praktische handvatten krijgen om leerlingen meer te motiveren, meer weten? Bekijk dan hier de training Leerlingen Motiveren

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?