Het Nationaal Programma Onderwijs voor MBO scholen
Om studenten tegemoet te komen in de ontwikkelachterstanden die ze hebben opgelopen vanwege de coronacrisis, komt het kabinet met het ‘Nationaal Programma Onderwijs’. Hiervoor wordt er in totaal 8,5 miljard euro gereserveerd voor trajecten die gericht zijn op het herstel en ontwikkeling van het onderwijs, maar ook voor het inhalen en compenseren van de opgelopen vertraging. Van deze subsidiepot is ongeveer 2,7 miljard euro bedoeld voor het mbo en het hoger onderwijs. Het Nationaal Programma Onderwijs voor het MBO is er voornamelijk op gericht om de opgedane vertragingen en achterstanden voor een substantieel deel tegen eind 2022 weggewerkt te hebben.
Het Nationaal Programma Onderwijs wordt in het MBO gericht op:
- De aansluiting arbeidsmarkt en bedrijfsleven. Hieronder vallen maatregelen om studenten te ondersteunen bij de achterstanden die ze oplopen door het wegvallen van stages en praktijkvakken. Als ook het extra begeleiden van jongeren die moeten starten op de arbeidsmarkt. Hierbij kun je denken aan:
- Sollicitatietrainingen
- Ondersteuningsmaatregelen van studenten: Bijvoorbeeld een financiële compensatie door de halvering van het wettelijk tarief van les-, cursus-, en collegegeld voor het komend studiejaar.
- Ondersteuningsmaatregelen voor onderwijsinstellingen en hun personeel: Dit is er voornamelijk op gericht om te zorgen dat onderzoeken afgerond kunnen worden en er op een veilige manier onderwijs gegeven kan blijven worden aan de studenten.