fbpx

"Een cadeautje om te sparren met iemand van buiten de organisatie"

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

De schoolleiding van het LRC over de training Didactisch Coachen

“Ik ben ontzettend enthousiast over het feit dat er in het algemeen zoveel verschillende manieren zijn om je lessen anders in te delen en bezig te zijn met didactisch coachen. Wat mij aanspreekt is dat je echt kan gaan kijken wat bij jou als docent en bij jouw vak past.” Op het Leidsche Rijn College in Utrecht is de schoolleiding al een tijdje bezig met het implementeren van Didactisch Coachen in het onderwijs. September sprak met docenten, docentcoaches en de schoolleiding over deze succesvolle methode. In deze blog vertellen rector Eric Hordijk en conrector Mirjam Vroonhof over hun ervaringen.

Sinds drie jaar is Eric Hordijk werkzaam als rector op het LRC. Een nieuw schoolplan schrijven was één van de eerste dingen waar hij zich op stortte. 

Eric: “In korte tijd hebben we het voor elkaar gekregen om een nieuw schoolplan te schrijven en toen het er eenmaal was, kwam hieruit naar voren dat meer maatwerk en keuzemogelijkheden voor leerlingen erg gewenst was. Als je vervolgens wilt dat je collega docenten een coachende rol gaan aannemen, dan moet je hen ook de handvatten geven om dit te kunnen doen. Elke docent bezit coachende kwaliteiten, anders word je geen docent. Maar je moet die kwaliteiten wel bewust en op de juiste manier inzetten. Je wordt natuurlijk ook niet van de één op de andere dag docent. We hebben onszelf vier jaar de tijd gegeven, het schoolplan loopt tot 2024. Om dit traject aan te gaan, hebben we een aantal stappen gezet: in drie jaar tijd gaan we zorgen dat iedereen de juiste scholing krijgt om coachend te gaan lesgeven. Enkel je concept veranderen en vervolgens wel voor 80% ‘gewoon’ blijven lesgeven levert niet het gewenste resultaat op.”

Mirjam Vroonhof is conrector van verschillende leerjaren op het LRC.

Mirjam: “In het nieuwe schoolplan hebben we opgenomen dat we de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bij leerlingen willen vergroten. Enerzijds doen we dat door herontwerp van het onderwijs door bijvoorbeeld met flexlessen te werken. Anderzijds werken we ook met kennisversterkers, waarin leerlingen elk zevende uur een vak kunnen volgen om hun kennis van dit betreffende vak te vergroten. Hierbij moeten leerlingen ook al heel erg hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Ook willen we dat leerlingen zelf kunnen gaan aangeven dat ze wat extra hulp nodig hebben. Dat ze vóórdat ze een onvoldoende krijgen voor een toets, ze al bereid zijn om hulp te vragen, in plaats van als ze de 4 al te pakken hebben. Didactisch coachen kan helpen bij de verandering die we willen zien in het onderwijs, in de lessen en bij docenten.”

Eric: “Wij zijn ervan overtuigd dat je docenten alleen in bepaalde ontwikkelingen mee kan nemen, als ze over de juiste vaardigheden beschikken. Daarom waren wij als school op zoek naar een partij die ons kon helpen bij het coachend lesgeven. Wij hebben met verschillende scholen door heel Nederland gesproken waar September al eerder trainingen had gegeven. We hebben uiteindelijk voor September Onderwijs gekozen omdat we uit de verschillende gesprekken die we hebben gevoerd, de conclusie trokken dat we met September het meest flexibele traject konden volgen. Er wordt heel goed geluisterd naar wat je als school wil en op basis daarvan wordt een programma op maat gemaakt.”

“Wij zijn ervan overtuigd dat je docenten alleen in bepaalde ontwikkelingen mee kan nemen, als ze over de juiste vaardigheden beschikken.”

Eric: “Het fijne aan het traject bij September vind ik dat het zowel groepsgesprekken als coachgesprekken bevat. Dit heb ik ook van mijn collega’s teruggekregen. Het is eigenlijk een cadeautje dat je met iemand van buiten de organisatie kunt sparren over hoe je bepaalde dingen aanpakt. Daarmee is de kans dat het beklijft groter. Vaak is het zo dat als je een training van een dag doet, je er niet zo snel meer op terugkomt en het gauw kwijt raakt. Dit is zonde en willen we juist voorkomen. We zijn toen om de tafel gegaan om te kijken hoe we kunnen zorgen dat collega’s die in het eerste jaar de training hebben gevolgd, dat in het tweede jaar ook blijven doen. En hoe we mogelijk kunnen maken dat collega’s die de training hebben gevolgd, misschien wel anderen kunnen gaan trainen.“

“Het is eigenlijk een cadeautje dat je met iemand van buiten de organisatie kunt sparren over hoe je bepaalde dingen aanpakt”

Mirjam: “Het effect van de training Didactisch Coachen merk ik vooral in gesprekken met collega’s. In ons weekbericht probeer ik er ook af en toe iets te schrijven en bijvoorbeeld te vragen of iemand leuke tips of good practices heeft. We vinden het heel belangrijk om via de algemene communicatie binnen de school diverse onderwerpen aan te zwengelen en kennis te delen met elkaar.”

Eric: “Zelf heb ik de introductietraining meegedaan omdat ik graag wilde weten hoe het werd aangepakt. Er zitten echt dingen in waarvan je denkt; ‘Oja!!’. Het is goed om altijd iets met die inzichten te doen en dit in je lessen toe te passen. In de training hebben we bijvoorbeeld gesproken over de ‘schaalvraag’, welke we nu ook gebruiken als we gesprekken voeren met collega’s over hun ontwikkeling. Waar zit je nu, waar wil je heen en hoe kom je daar? Het lijkt ons ook heel waardevol om een keer met het hele management team een training te volgen. We doen al veel lesbezoeken en maken veel gebruik van de DOT (Docent Observatie Tool). Je kunt goed zien in hoeverre er gedifferentieerd wordt, hoe de relatie met de klas is, de pedagogiek etc. Meer leren over feedback geven staat ook nog op het wensenlijstje.”

Mirjam: “Ik ben ontzettend enthousiast over het feit dat er in het algemeen zoveel verschillende manieren zijn om je lessen anders in te delen en bezig te zijn met didactisch coachen. Wat mij aanspreekt is dat je echt kan gaan kijken wat bij jou als docent en bij jouw vak past. Ik heb mensen wel eens horen zeggen: bij mijn vak kan dat niet. Wat een onzin! Je kunt altijd een andere houding aannemen ten opzichte van je leerling om het anders aan te pakken. Niet per se één recept hebben, maar juist de diversiteit aan mogelijkheden die je kunt inzetten.”

Eric: “In de komende drie jaar volgt iedereen de training Didactisch Coachen. Je mag zelf kiezen of je de medium of de intensieve variant gaat doen. We hebben absoluut collega’s die op allerlei vlakken bezig zijn met ontwikkeling, maar op het moment dat je zegt ‘Nu moet je je in déze richting gaan ontwikkelen’, kan er nog wel eens weerstand ontstaan. Elk jaar hebben wij wel tussen de tien en vijftien nieuwe collega’s in dienst. Ik wil ervoor zorgen dat iedereen meegaat in het proces. Maar ook collega’s die de training al hebben gevolgd, moeten na een aantal jaar opgefrist worden. Ik vind het ontzettend belangrijk dat je het niet maar één keer doet, maar het bij blijft houden.”

Ook benieuwd naar de training Didactisch Coachen en wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw team?
Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?