fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Energy@home: Tips voor meer energie tijdens het thuiswerken


Thuiswerken. Online onderwijs. Inmiddels meer regel dan uitzondering. Herken je ook dat je aan het eind van sommige dagen futloos en vermoeid bent? Je kunt er wat aan doen!
In deze blog krijg je concrete direct toepasbare tips van diverse experts om meer energie te krijgen tijdens het thuiswerken. Verzameld uit diverse bronnen van de afgelopen maanden. En als extraatje een concreet stappenplan wat je zelf kunt gebruiken, zodat je dit ook daadwerkelijk vol kunt houden.
Ik wens je veel energy@home! 

Tips voor beeldbellen

  • Online meetings met meerdere personen: besluit met elkaar of het nodig is de camera aan te hebben. Onze hersenen hebben moeite met deze vorm van interactie. Resultaat als hij uit staat: minder energieverspilling.  Let op: soms heeft het wel degelijk toegevoegde waarde om elkaar te kunnen zien… Bijvoorbeeld als je elkaar voor de eerste keer ontmoet. Neem een bewust besluit met elkaar.
  • Zet je camera wat verder weg, in het echt zit je ook niet zo dicht bij elkaar en je hersenen vinden dit vermoeiend.
  • Als het kan (zoals bij Zoom), zet het beeld van jezelf uit: de ander ziet jou wel, maar jij jezelf niet. Zo word je niet constant afgeleid door te zien hoe je er zelf bij zit.
  • Tijdens een online meeting: leun af en toe ook even naar achteren en voel je rug tegen de leuning, benen op de grond, billen op de stoel/bank. Resultaat: stukje ontspanning in je lichaam.
  • Minder plenair vergaderen – overleg alleen in kleine groepjes van max 4/5 deelnemers. Wees kritisch op de inhoud. Algemene mededelingen hoeven bijvoorbeeld niet via een online overleg, maar kan via een informatie mail. 
  • 1-op-1 gesprekken: kan het wandelend? Doen!

Tips voor pauzes 

  • Meer pauzes overdag helpen je ‘s avonds makkelijker te ontspannen en beter te slapen.
  • Online les kost meer energie voor jou en deelnemers. Maak de lessen korter: 45 minuten zodat iedereen 15 minuten schakeltijd heeft. Gegarandeerd meer energie aan het einde van de dag!
  • Micro pauzes van 1 of 2 minuten voor als je hartslag laag is en je wat energie wil opwekken: Doe eens gek, zet je favoriete dansnummer aan en ga even los. Of lekker al je stress in de grond stampen. Probeer aan te voelen waar jouw lijf baat bij heeft.
  • Micro pauzes van 1 of 2 minuten voor als je hartslag verhoogt is / je “in de 6e versnelling zit”. Een goede app daarvoor is Respiroguide pro. Maar je kunt ook zelf bewust iets langzamer ademhalen dan normaal voor jou is: beide benen stevig op de grond, aandacht naar een ontspannen moment of naar je hart(streek) waar je eventueel je hand op kan leggen, en dan rustig in en rustig uitademen op een vloeiende manier. Herstel voor je autonome zenuwstelsel!
  • Micro pauze van 5 minuten als je hartslag hoog is / je “in de 6e versnelling zit”: Ga even “marineren”: gewoon zitten op een fijn plekje. Je hoeft even niks. Gewoon zitten en staren. Eventueel een ontspannen muziekje. Of doe wat rek – en strekoefeningen of yoga. Net wat bij jou past. Rust voor je hersenen!
  • Langere pauze van 30 minuten: zorg dat deze ingepland staat in je agenda… wandelen zonder telefoon, rustig even lunchen met een huisgenoot of iets anders met zo min mogelijk prikkels: voorkom i.i.g. beeldschermgebruik.
  • Begin de dag met “reistijd” en eindig de dag met “reistijd” – maak een wandeling door de buurt.

Tips over delen/sociaal

  • Help elkaar! – overleg met je team: hoe kun je elkaar helpen? Wat voor de één heel eenvoudig is, is voor de ander ingewikkeld. Kun je taken wisselen, anders ingedeeld worden of nu even niet doen? 
  • Bel met een vaste collega aan het einde van de dag om stoom af te blazen / dag af te sluiten.
  • Plan met je team wat leuks in om de week af te sluiten: elke week kan een ander teamlid iets verzinnen.
  • Bespreek stressklachten met een collega, manager, coach of bedrijfsarts en kijk wat er mogelijk is binnen jouw organisatie qua ondersteuning. Kom zelf al met ideeën/zaken die je bedacht hebt die je zouden kunnen helpen.  
  • Als manager – plan korte gesprekjes met je teamleden om écht te horen hoe iemand erbij zit en wat iemand nodig heeft.
  • Maak afspraken waar je met elkaar communiceert: Teams, chat, mail of Whatsapp. Dit om een informatie overload te voorkomen met zaken die voor jou niet interessant zijn.

Tips over overzicht houden op je energie- en stressbronnen

  • Maak een overzicht voor jezelf van dingen die jou energie geven. Geef je daar genoeg invulling aan? Hoe kun je dat (weer) oppakken?
  • Maak een overzicht van je stressbronnen en benoem mogelijke oplossingen. Schrijf ze op. Zo creëer je overzicht en kun je weer de regie nemen.

Getting things done!  Wat kan je doen om dit in de praktijk te brengen en vol te houden?

  1. Schrijf op waar je nu van baalt.
  2. Hoe zou de ideale situatie zijn/voelen? Probeer je dit ook echt even voor te stellen (ik zit gezellig aan tafel bij het avondeten, ik heb nog energie voor een gesprek met vriend/ vriendin/ stoeien met de kinderen/ om te gaan sporten, ik voel me positiever, etc.)  
  3. Wat gaat voor jou het meest bijdragen aan het bereiken van bovengenoemd doel/ verlangen? Kies 1 (of 2) van de door mij genoemde opties voor energy@home en noteer ze voor jezelf.
WatStap 1Vervolgstappen (2,3, etc.)WanneerWie nodig
     
  1. Zet reminders in je agenda.
  2. Doe het!
  3. Hou het een paar weken vol. Dan wordt het een gewoonte.  
  4. Breid het uit (plan alvast een reminder in je agenda).
  5. Geniet van het resultaat.

Ik heb hieronder een voorbeeld van de tabel van mijn eigen situatie gezet: 

WatStap 1Vervolgstappen (2,3, etc.)WanneerWie nodig
Ik ga de dag beginnen met ‘reistijd’ zodat ik meer ontspannen de dag begin en eindig: wandelen of hardlopenTijd in agenda vrij blokkenMakkelijke schoenen of sportkleren aan als ik kinderen naar school breng zodat ik  in 1 keer door kan en niet in de verleiding kom om toch meteen te beginnenElke dag vanaf morgen
Blokken van 45 minuten geconcentreerd werken zonder afleidingBewuste keuze aan de begin van de dag: dag 1 is 19 oktoberStap 2 Telefoon op niet storen (de auto app downloaden).Stap 3 wekker op 45 minuten zetten.Stap 4 Volgende dag plannen en reminder zetten  in agendaOp dagen dat ik weinig afspraken heb en geconcentreerd aan dingen wil werkenMan informeren

Probeer daarnaast te accepteren dat het niet perfect is of (nog) niet lukt: we zijn met zijn allen aan het leren!

Energieke groeten (maar ook niet altijd ?),

Evelyne Rood
Trainer en coach bij September Onderwijs

Bronnen
Nrc.nl – videovergaderen doet pijn aan je brein.
Trouw.nl – Ook na de vakantie werken we thuis, maar hoe houden we dat vol?
Volkskrant.nl – Beter concentreren: is een pauze van 1 minuut genoeg?
Parool.nl – Nationale vermoeidheid na maanden thuiswerken: ‘het zorgt voor chronische stress”
Sabrina Miedema – https://www.sabrinatraint.nl/home/
Evelyne Rood –  www.evelyne.coach

Vond je dit een interessante blog? Dan is de training ‘Regie op energie’ echt iets voor jou!

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?