fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Ondersteunend personeel in het onderwijs: dit is de kracht van de OOP’er


OOP, ofwel Onderwijs Ondersteunend Personeel is onmisbaar op elke school. De conciërge die er áltijd is, de receptioniste met haar eeuwige glimlach, of die vriendelijke onderwijsassistent. Bij September bieden we verschillende trainingen aan, speciaal voor deze groep. Esther van Meurs is trainer en werkt vaak én graag met onderwijsondersteunend personeel. We spraken met haar over de kracht van de OOP´ers en waarom deze trainingen speciaal voor hen een must zijn. 

Vangnet en praatpaal

“Als leerlingen op de allereerste schooldag binnenkomen, is de OOP’er vaak de eerste persoon met wie zij contact hebben. Ook wanneer een leerling een rotdag heeft, spanning ervaart, of op een ongezellige manier is weggegaan van huis. Hoe fijn is het dan als de conciërge in de buurt is, je bij naam kent en zegt: “hey wat fijn dat je er bent!” Of als een leerling boos en gefrustreerd de klas uitgestuurd wordt, dan is de OOP’er het eerste opvangpunt. Als OOP’er haal je ze van de trap of uit de gang wanneer de docent of mentor daar geen tijd voor heeft. Je bent op dat moment een vangnet, praatpaal of moeder/vaderfiguur. Tijdens de trainingen geef ik de deelnemers dit soort voorbeelden. Hiermee probeer ik hen in in hun kracht te zetten en hen bewust te maken van hun belang op school.”

De kleine dingen maken een groot verschil

“De trainingen die op een studiedag verzorgd worden, zijn meestal gericht op de docenten. Toen ik zelf teamleider was op een school voor praktijkonderwijs, merkten we dat als we bewust iets aanbieden voor OOP, zij zich veel meer gezien en onderdeel van het team voelen. Wat vaak een misverstand is, is dat het ondersteunend personeel, ondergeschikt is aan de docenten. Maar er is een heel groot verschil tussen ondersteunend en ondergeschikt. Ik krijg weleens mee dat er tegen een OOP’er – als grapje – opmerkingen gemaakt worden als: ‘Daar ben jij toch voor’? of: ‘Kun je bij mij thuis ook niet even komen schoonmaken?’ Ik hoor dan vaak: ‘Wie ben ík om een docent feedback te geven?’ Of: ‘Ik loop aan tegen mijn leidinggevende, maar ik ga daar niks van zeggen want ik ben ‘maar’ OOP.’ In zo’n situatie probeer ik hen te leren hoe ze hun grenzen kunnen aangeven en dat ze mogen zeggen wat die opmerkingen met hen doen. Laatst zag ik op LinkedIn een post over een school waar op de toiletdeur een bordje stond met het woord ‘docenten’. Dat is toen veranderd in ‘personeel’, veel inclusiever. Het zijn de kleine dingetjes die een groot verschil maken.”

“Er is een heel groot verschil tussen ondergeschikt en ondersteunend”

De favoriete conciërge

“Op de school waar ik werkte, was het altijd: Mevrouw de Vries, Meneer Jansen.. maar de conciërge was ‘Meneer Gerrit!’ Een man die er áltijd was. Als er iets was, dan ging je naar Gerrit. Gerrit snapt het als je een keertje te laat bent, maar ziet het ook als je wat uithaalt wat niet oke is. OOP’ers zijn de oren en de ogen van de school. Ze zien alles en pikken precies op wie de kwetsbare leerlingen zijn. “Ik zie altijd een leerling die 6 broodjes haalt bij de kantine, ze uitdeelt, maar zelf niet eet”, vertelde een deelnemer me tijdens een training. Dat zijn hele zorgelijke dingen die een mentor niet altijd in de gaten kan hebben. Het is de kracht van de OOP’er om dit te signaleren en door te geven aan de zorgcoördinator of mentor.”

“De conciërge snapt het als je een keertje te laat bent, maar ziet het ook als je wat uithaalt.”

Ervaringen uitwisselen en teambuilding

“Wanneer ik een training geef, peil ik altijd even bij de deelnemers waarom het voor hen waardevol is om mee te doen. Ik krijg dan vaak terug dat het hen vooral gaat om ervaringen uitwisselen met elkaar, samen in een andere setting zijn, maar ook teambuilding. Het is mooi als ze gaan inzien dat je als mens gewoon allemaal gelijk aan elkaar bent. Je mag elkaar aanspreken, want het gaat om het welbevinden van de leerling, daar gaan we met z’n allen voor! Ik probeer hen al bij de allereerste training het gevoel te geven dat zij belangrijk zijn. Ik richt me dan op alle positieve dingen die ze doen en maak hen bewust van de kracht van hun werk. De communicatie voorafgaand aan een training is ook erg belangrijk, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn.”

“OOP’ers zijn de oren en de ogen van de school.”

Omgaan met lastig gedrag van leerlingen

“Tijdens de training leren we ook hoe we lastig gedrag van een leerling kunnen ombuigen. We behandelen dan praktische dingen waar ze tegenaan lopen. Hoe spreek je een leerling aan zonder in een conflict te komen, maar door juist wel de verbinding op te zoeken? Het is fijn om alle rugzakken even te kunnen vullen met trucjes en tips. Een kort rollenspel kan al zorgen voor veel verandering, bijvoorbeeld:
“Waarom ben je te laat?”
Alleen al in het woordje ‘waarom’ zit een oordeel. Dit zul je dan ook merken aan de reactie van de leerling, die dan waarschijnlijk in de weerstand gaat en zal roepen: “Geef me dat briefje nou maar!” Je zou deze zin daarom kunnen vervangen voor: “Goedemorgen, fijn dat je er bent, hoe komt het dat je vandaag te laat bent?”

Dit is een heel praktisch voorbeeld waarmee je direct de volgende dag aan de slag kunt. Het is fijn als ze het gevoel hebben dat ze het meteen kunnen uitproberen. Natuurlijk ben ik dan ook benieuwd wat voor verschil ze hebben opgemerkt. Ik krijg dan altijd terug dat de leerling veel rustiger blijft en dat deze manier van communiceren veel meer uitnodigt voor een gesprek.”

Benieuwd naar de verschillende trainingen die we aanbieden voor OOP? Hier staan ze allemaal op een rijtje.

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?