fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Pedagogiek voor het OOP

Ben jij misschien een schooldirecteur en zou je willen dat OOP’ers op jouw school meer in contact kwamen met leerlingen? Of ben je misschien zelf OOP’er en vind je het lastig om goed te kunnen handelen in lastige situaties? Deze blog staat helemaal in het teken van de OOP’er! Lees snel verder!

OOP

Allereerst is het misschien handig om uit te leggen waar de afkorting OOP nu eigenlijk voor staat. OOP staat voor: onderwijsondersteunend personeel. In principe zijn alle werknemers op scholen die géén docent zijn dus OOP’ers. Denk hierbij aan de roostermaker, de conciërge, verzuimcoördinator, secretaresse, receptionisten en al het niet- lesgevend personeel. 

Contact

Lisa is ontwerpcoördinator trainingen bij September Onderwijs, en denkt mee in het proces van de training pedagogiek voor het OOP. Lisa: “We merkten al een tijdje dat er meer aandacht en daarbij ook meer aanvragen kwamen voor trainingen voor OOP’ers. Normaal wordt er bij trainingen namelijk vooral aandacht besteed aan de leraren in termen van opleiden, trainen en kwalificaties halen, omdat zij simpelweg het meeste contact hebben met de leerling. Het OOP bleef dus in eerste instantie een beetje achter”. 

Lastig gedrag

Nadat er meerdere aanvragen binnen stroomden, begonnen Lisa en haar team een training voor te bereiden. Lisa: “De school die als eerste deze training aanvroeg gaf eigenlijk aan dan OOP’ers door hun verschillende functies vaak (te) weinig contact hadden met de leerlingen, en dat ze dat graag anders zouden willen zien. In de training zou de communicatieve vaardigheden van de OOP’er moeten worden verbeterd, zodat ze bijvoorbeeld beter om kunnen gaan met lastig gedrag. Docenten en schoolleiders merken namelijk dat na alle lockdowns het lastige gedrag van sommige leerlingen niet is verbeterd, en soms zelfs verslechterd. OOP’er konden tijdens deze trainingen verschillende gespreksvaardigheden leren om dit soort leerlingen goed te kunnen aanspreken op gedrag als de docent hier geen zicht op had”.

De training voor OOP

De training zelf heeft de naam gekregen: ‘pedagogiek voor OOP’. Het is dus echt gericht op het omgaan met lastige situaties en het beter begrijpen van het gedrag van leerlingen. Lisa: Zoals ik net al zei is het is het na corona erg moeilijk geworden om deze leerlingen weer goed op de juiste rails te krijgen. In de klas helpt de docent daarbij, maar in de pauzes en daarbuiten zijn het voornamelijk de OOP’ers die dit moeten opvangen. Vaak vind dit personeel dit lastig omdat hun functie, bijvoorbeeld als receptioniste, niet rechtstreeks met leerlingen is verbonden en zij daarom ook niet hebben geleerd hiermee om te gaan. De training geeft OOP’ers handvatten om de juiste gesprekstechnieken toe te passen, en leert ook de gevolgen van eigen handelen voor de leerling. Zo is de OOP’er ook voorbereid op verschillende reacties na aanspreken van de leerling. Na de training merkten OOP’ers echt verschil en stonden vooral ook zekerder in hun schoenen en dat is ook erg belangrijk!”.

Wil je meer weten over de training voor OOP? Klik hier voor meer informatie!

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?