fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Studentgestuurd leren – zo werkt dat!

Op het ROC van Amsterdam is een bijzondere verandering gaande: van docentgestuurde lessen gaan zij namelijk overstappen naar studentgestuurde lessen! Wat houd dit in, welke vaardigheden zijn daarvoor nodig en waarom heeft het ROC juist hiervoor gekozen? Dat én meer lees je in deze blog!

Voordelen

In het voorjaar van 2020 ging bij het ROC Amstelland, de afdeling ROC in Amstelveen, de knop om. Vanaf dit schooljaar wilden zij overstappen naar een studentgestuurd lesprogramma! Het doel hiervan is om verschillende manieren van leren ondersteunen en stimuleren zodat studenten ook zelf op zoek gaan naar hun werkende manier van leren. Deze drive én vaardigheden zijn voor studenten namelijk essentieel in het latere werkveld! Daarnaast is een ander groot voordeel dat het leersysteem de werkdruk voor docenten verlicht. De docent is in dit plaatje namelijk geen kartrekker meer, maar coach. Wat je nu nog vaak ziet in het ‘originele’ leersysteem, is dat leraren vaak erg hun best moeten doen om hun leerling te pushen voor schoolwerk. Nu wordt dit voorgelegd bij de leerling.

Visie toepassen

Het ROC gaf aan op zoek te zijn naar het vormen van een onderwijsvisie en, misschien nog wel belangrijker, hoe zij deze visie konden toepassen in de dagelijkse praktijk. Hun nieuwe visie sloot daarbij goed aan bij deze coachende manier van lesgeven: ze staan voor professionaliteit en ontwikkeling, beroepshouding en kennis, maar ook voor gezien én gehoord worden. Om deze ontwikkelingen door te voeren heeft het ROC een aantal trainingen bij September Onderwijs gevolgd over het belang van didactisch coachen.

Van docent naar coach

Deze nieuwe manier van onderwijs vraagt veel (nieuwe) vaardigheden van de docenten op het ROC. Zij hebben namelijk altijd zelf de lessen mogen indelen, maar moeten dit nu helemaal overgeven aan de leerlingen zelf! Tijdens de training worden de docenten klaargestoomd voor de verandering van docent naar coach. Didactisch coachen gaat namelijk over planmatig coachen en feedback geven op leerlingen, op een manier die motivatie verhoogt en leerbevorderend werkt. Tijdens de training worden er handige praktische tips en tricks gegeven hoe je als een coach om kan gaan in verschillende situaties.

Enthousiasme

Oscar Schoonhoven is docent sport en gezondheid op het ROC, en houdt zich daarnaast bezig met het project didactisch coachen. ‘We hebben zowel de trainingen als het contact erg prettig ervaren. Ik ging zelf eerlijk gezegd met tegenzin erheen, ik had er helemaal geen zin in. Tijdens de trainingen ben ik in zoverre enthousiast geworden, dat ik het verloop van het traject op school op me heb genomen! Ik zorg nu dat het proces in goede banen leidt. Om echt effect te zien op leerlingen is het nu nog wat vroeg, maar ik weet zeker dat de leerlingen hierdoor zelfstandiger en beter voorbereid het werkveld in kunnen, en dat is waar we voor gaan. Zoals één van onze kernwaardes zegt: klaar voor de toekomst!

Wil je meer weten over de training didactisch coachen? Klik hier voor meer informatie!

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?