Rachel Marring is ontwerpcoördinator bij September Onderwijs. In dit interview vertelt zij hoe zij de overgang van offline naar online werken heeft ervaren en biedt ze concrete tips en tools aan leerkrachten en docenten om het online lesgeven gemakkelijker en leuker te maken.
Online werken
Door COVID-19 moest ook Rachel online gaan werken. “Je wordt opeens een ICT’er, zo voelt het eigenlijk. Opeens moet je verstand hebben van programma’s en applicaties. Je moet in de camera kijken, oortjes hebben, opletten of je ‘mute’ of niet. Dat is best even wennen. Op een gegeven moment heb ik mijn ontwerpproces voor digitale trainingen onder de loep genomen. Ik keek naar stappen die online nog miste, zodat ik ze kon gaan toevoegen.”.
“Ik ging mezelf opleiden, zodat ik mee kon gaan met de veranderende tijd. Voor mij betekende dat dat ik een aantal webinars heb gevolgd over online didactiek. Ook ben ik in Zoom en Microsoft Teams gedoken en ben ik gaan kijken wat daar allemaal mogelijk in is. Dit betekent gewoon weg de programma’s downloaden en met kennissen/collega’s samen uitvogelen wat er mogelijk is! Daarnaast keek ik veel YouTube filmpjes om te kijken hoe andere mensen het doen. Ik ging het mezelf aanleren door gewoon van alles uit te testen.”.
Vallen en opstaan
Ook Rachel merkte dat niet alles gelijk goed gaat. “Natuurlijk gaat het met vallen en opstaan, de eerste keer dat je gaat fietsen gaat het ook niet goed. Er was bijvoorbeeld een keer een browser die onze ZOOM meeting verstoorde. Zo leer je om het in de toekomst anders te doen en welke vragen je ook aan scholen moet stellen om te zorgen dat alles soepel verloopt!. Ik merkte dat het aanleren van online werken ook veel frustratie, geduld en motivatie van je vraagt. Maar wanneer je een bepaald doel hebt en successen behaalt, is het ook leuk om jezelf daarin te ontwikkelen, en te blijven groeien.”.
Investering
Rachel merkt dat het ook veel tijd kost om jezelf deze nieuwe skills aan te leren. “Ik denk wel dat het iets is dat wanneer je er goed in investeert dat je er dan op het lange termijn veel profijt van hebt. Dat kost dan natuurlijk wel tijd, maar je kunt die tijd invullen zoals jij wilt en wat voor jou werkt. Of je dan net zoals ik een training volgt of YouTube filmpjes kijkt, of met een aantal collega’s of studenten ernaar gaat kijken.”.
“De situatie is eigenlijk ook onvermijdelijk. Nu we weer in lockdown zitten, moet alles wel online. Dan kan je er net zo goed plezier uithalen, en vaak haal je plezier toch uit het behalen van successen. Ook als je kijkt naar de trend in de maatschappij. Steeds meer gaat contactloos. Dit was ook al voor COVID-19. Zoveel meer gaat online, dus die skills die je nu leert waardoor je ook tijdens COVID-19 goed online kan lesgeven, komen je ook nog van pas als dit voorbij is.”.
Tools
“Eerst vond ik dat online werken maar niets. Maar toen ik er eenmaal mee bezig ging, merkte ik dat het ook wel meevalt. Er zijn zoveel leuke tools die je kan gebruiken, die ook helpen om de aandacht van de leerling of student er bij te houden. Je hoeft niet alle tools te gebruiken. Al zou je er drie uitkiezen die voor jou werken en jezelf daar dan goed in trainen, dat maakt jouw online les al zoveel leuker en activerender voor de leerling.”.
Rachel heeft het volgende lijstje opgesteld met een aantal tools die leerkrachten en docenten kunnen gebruiken voor het online lesgeven:
- Flipgrid –> Een programma om video’s mee te maken (zet een stelling of opdracht klaar)
- Mural –> Online prikbord/mindmap
- Mentimeter –> Online vragen stellen
- Padlet –> Online prikbord/mindmap
- Kahoot –> Vragen stellen in quizvorm
- Wheeldecide –> Rad om te kiezen
- Socrative –> Een programma waarin je o.a quizzes kan klaarzetten
- Whatsapp –> App om contact met leerlingen te onderhouden; appjes/berichtjes/smileys
- Lesson up –> Handig programma om lessen interactief te maken
- One drive –> Programma om documenten te delen
- Comic life –> Programma om je eigen mee te strip maken
- Drillster –> Programma om vragen in te stellen
- Stopmotion –> App om stopmotion uitleg filmpjes te maken
- Google jamboard –> Programma en app die werkt als een whiteboard, net als een flipcharts
Wil jij je ontwikkelen in online lesgeven? Bekijk dan onze incompany training ‘Afstandsleren en online lesgeven’!
Geschreven door Anne Zandee