fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

“Elke dag groeigeluk” – Een onderzoek naar groeigeluk in het onderwijs


Door: Anne Groot, Onderwijskundige

Tijdens mijn werk als onderwijskundige bij September Onderwijs ben ik vanzelfsprekend in aanraking gekomen met de term Groeigeluk. De ambitie van September is immers: Elke dag Groeigeluk! Ik werd hierdoor nieuwsgierig. Vol enthousiasme ben ik me in deze term gaan verdiepen en heb ik me in alles omtrent het begrip Groeigeluk ondergedompeld!

Wat is groeigeluk?

Toen ik begon met mijn zoektocht naar de betekenis van het begrip waren een paar dingen voor mij al duidelijk: het is een heel positief begrip en is de basis van alles wat September doet en waar September voor staat. Ook kende ik de volgende definitie:

Wanneer iemand groeigeluk ervaart:

1) voelt diegene zich gehoord,

2) voelt diegene zich gewaardeerd,

3) heeft diegene vertrouwen in eigen kunnen,

4) heeft diegene zin in morgen.

Al snel merkte ik dat het woord in verschillende contexten intern wordt gebruikt. Zo bezorgen we elkaar zoveel mogelijk Groeigeluk: we delen heel veel geluksmomentjes met elkaar, we vieren kleine successen en spreken regelmatig onze waardering naar elkaar uit! Ik wilde hier meer over weten! Aan de hand van beleidsstukken, wetenschappelijke literatuur en gesprekken met verschillende collega’s heb ik het volgende, over wat het begrip Groeigeluk tijdens onze trainingen en trajecten betekent, ontdekt:

  • Wat betreft ik voel me gehoord gaat het vooral over aandacht voor het individu. Er wordt echt naar de deelnemers van de trainingen en trajecten geluisterd en de deelnemers merken daardoor ook echt dat ze worden gehoord. Dat laatste willen we bereiken door werkelijk iets te doen met wat wij horen van de deelnemers, onder andere door op hun input terug te komen. Zo worden de trainingen en trajecten zo goed mogelijk aan de input van deelnemers aangepast. Dit is niet altijd mogelijk doordat er veel verschillende deelnemers zijn binnen één training of traject, met verschillende wensen, niveaus en vaardigheden. Als er tijdens de training niet iets met de wensen van de deelnemers gedaan kan worden, krijgen zij hier wel terugkoppeling over en wordt er met hen besproken hoe we toch aan hun wensen tegemoet kunnen komen.
  • Wat betreft ik voel me gewaardeerd gaat het erom dat de deelnemers zich gewaardeerd voelen tijdens de training of het traject, maar ook tijdens de voorbereiding en evaluatie hiervan. Om deelnemers zich gewaardeerd te laten voelen, is het vooral belangrijk dat de deelnemers positief worden benaderd: er wordt te allen tijde uitgegaan van het positieve en wat al goed gaat, en er worden veel complimenten gegeven. Deze complimenten gaan behalve over dat je iemand persoonlijk waardeert, ook over wat iemand doet en over iemand zijn of haar gedrag. Voorbeelden hiervan zijn hun geleverde input en tijdsinvestering.
  • Wat betreft ik heb vertrouwen in eigen kunnen gaat het erom dat het vertrouwen van de deelnemers, in dat wat hen wordt geleerd tijdens de training of het traject, groeit. Hierdoor kunnen de deelnemers meer plezier in hun werk krijgen! Mensen kunnen zich onzeker voelen in bepaalde situaties. Tijdens de training of het traject krijgen de deelnemers bevestiging van hun eigen kunnen en krijgen zij inzicht in hun kwaliteiten. Dit zou de eventuele onzekerheid deels weg kunnen nemen.
  • Wat betreft ik heb zin in morgen gaat het erom dat de deelnemers ‘morgen’ gaan én willen toepassen wat ze tijdens de training of het traject hebben geleerd. Dit komt enerzijds doordat zij weten hoe ze het kunnen toepassen en wat ze daaraan hebben en anderzijds doordat ook zin hebben het toe te passen! Het is daarvoor belangrijk dat dat wat zij leren praktisch, concreet en toepasbaar is. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door tijdens de training of het traject alvast een plan te maken over hoe het geleerde morgen toegepast kan worden in een bepaalde les. Ook wordt er regelmatig tijdens de trainingen en trajecten geoefend met het geleerde. Door de theorieën positief te brengen, deelnemers vertrouwen te geven dat ze het kunnen toepassen en een positieve sfeer te creëren tijdens de trainingen krijgen zij hier ook zin in!

Wij leren ook graag!

Ik snap de ambitie van September wel: hoe mooi is het wanneer je deelnemers van trainingen en trajecten, die gevolgd zijn bij jouw bedrijf, deze ervaring rijker kunt maken? En stel je voor dat de docenten dan ook weer Groeigeluk kunnen overbrengen op hun leerlingen… Wauw!

Om zoveel mogelijk mensen Groeigeluk te kunnen laten ervaren, doen wij ons best onze trainingen en trajecten te blijven verbeteren. En hoe kunnen wij dat beter doen dan door te luisteren naar de deelnemers? Zij weten immers als geen ander in hoeverre de trainingen en de trajecten al Groeigeluk laten ervaren en waarom, en waar verbeterpunten zijn. Daarom heb ik toen ik het begrip Groeigeluk goed voor ogen had, onderzocht hoe wij de beste informatie van onze deelnemers kunnen verzamelen en hoe we daar efficiënt en vooral effectief mee om kunnen gaan: wie verzamelt welke feedback, en wie gaat er vervolgens wanneer wat mee doen? We laten evaluatieformulieren invullen, we bellen deelnemers na en elk kwartaal hebben we een vergadering waarin we alle binnengekomen feedback bespreken, op basis waarvan we nieuwe verbeterplannen maken. We luisteren heel graag naar de feedback van de deelnemers en nemen deze erg serieus. Immers, hoe beter wij hiermee omgaan, hoe meer Groeigeluk we kunnen verspreiden!

Ik ben trots en blij dat ik als onderwijskundige mag helpen zoveel mogelijk deelnemers Groeigeluk te laten ervaren! Mag ik jou ook Groeigeluk bezorgen?

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?