fbpx

Het is geweldig mooi om leerlingen resultaten te zien boeken en hierbij willen we jullie graag meenemen

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Van 1, naar 25 minuten concentratie dankzij leerlingbegeleiding

Motivatie, faalangst en concentratie: een greep uit de elementen waar een groep leerlingen op het Almere Buitenhout College in MAVO3 wel wat hulp bij kon gebruiken. Joeri was één van de September coaches tijdens dit traject en vertelt hoe dit in zijn werk gaat en hoe hij dit als coach beleefd heeft. “Het allerbelangrijkst vind ik het opbouwen van een vertrouwensband met de leerlingen.”

“Ik ben Joeri en ik ben coach bij September. Na een verkeerde studiekeuze ben ik goed gaan graven wat ik later nu echt wilde gaan worden, en al vrij snel wist ik het: ‘Ik wil mensen verder helpen door te gaan coachen.’ Dat komt doordat ik bij mezelf heb opgemerkt dat ik het vroeger al fijn vond wanneer vrienden naar mij toe kwamen als ze met iets zaten en ik ze hierbij verder kon helpen. Ik heb een passende opleiding gezocht en afgerond waarmee ik officieel van start kon gaan. Bij September coach en train ik mensen bij het maken van een studiekeuze. Daarnaast hebben we ook leerlingbegeleiding trajecten waarbij het project in Almere er één van was. Het is geweldig mooi om leerlingen resultaten te zien boeken en hierbij willen we jullie graag meenemen.”

“Toen we het traject leerlingbegeleiding startten, kregen we de opdracht om 49 MAVO 3 leerlingen te coachen op het gebied van ‘leren leren’, plannen, organiseren, motivatie, concentratie en faalangst. Aan ons de taak om met hen in gesprek te gaan en hen handvatten te geven bij de dingen waar ze tegenaan liepen. Dit doen we in een intake, 7 coachgesprekken en tot slot een evaluatie. 

“Doordat zij herkenning kunnen vinden, stellen ze zich ook wat meer open.”

Vertrouwensband opbouwen

Wat ik het allerbelangrijkste vond, was het opbouwen van een vertrouwensband met de leerlingen. Dit gaat mij meestal vrij natuurlijk af, ook omdat het leeftijdsverschil relatief niet erg groot is. Daarnaast spraken veel jongens uit de voorkeur te hebben voor een mannelijke coach. Van tevoren hebben we een inventarisatie gemaakt over waar behoefte aan was bij de leerlingen. Als er een goede match is tussen coach en coachee, dan win je al een stukje vertrouwen. Een band scheppen doe ik door complimenten te geven, mijn eigen ervaring te delen en persoonlijke dingen te vertellen. Doordat zij herkenning kunnen vinden, stellen ze zich ook wat meer open.

“Op school ga je aan je leeftijdgenootjes, in dit geval allemaal rond de 14, écht niet vertellen dat je het moeilijk vindt om te leren.”

Moeite met concentreren

Een van mijn coachees was een jongen die veel moeite had zich te concentreren. Ik merkte al snel dat ik bij hem een andere houding moest aannemen dan bij andere coachees: rustig zitten, niet teveel friemelen.. Hij vond het fijn dat ik wat jonger ben en voelde zich begrepen door mij, waardoor er al snel een goede klik was. Ik probeerde hem zoveel mogelijk gehoord en gezien te laten voelen. Op school ga je aan je leeftijdgenootjes, in dit geval allemaal rond de 14, écht niet vertellen dat je het moeilijk vindt om te leren. Het is mooi om te zien dat ze dat tijdens zo’n 1 op 1 gesprek, waarin ik empathie en begrip toon, wél durven.

 “Je moet eerst maar eens bewijzen dat jij er echt bent om hen te helpen en niet om ze te vertellen ‘hoe het moet’.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Als je begint met zo’n traject, sta je eigenlijk al 2-0 achter bij de leerlingen, want het was min of meer verplicht voor hen. Je moet eerst maar eens bewijzen dat jij er echt bent om hen te helpen en niet om ze te vertellen ‘hoe het moet’. Voor mijn gevoel lukte dat al vrij snel. Bij een traject van 9 gesprekken heb je best een weg te gaan. Langzaamaan, met kleine stapjes zag ik verandering ontstaan bij de leerlingen. Zelf zat ik ook weleens met de handen in elkaar en vroeg ik me af: “Hoe ga ik dit voor elkaar boksen?” Bij de meeste leerlingen merkte ik bij gesprek 4 echt een verandering. Met mijn coachee met concentratieproblemen, deed ik veel oefeningen, waarbij hij de eerste keer na een minuut al geen concentratie meer had. Dit is gigantisch omhoog gegaan. Na een tijdje zat hij namelijk op 14 minuten en aan het einde van het traject op 25! Je helpt hem daarbij, maar uiteindelijk doet hij het zelf. Als hij afgeleid was, kon hij zich goed herpakken. Dat zijn grote stappen die ik heb gezien. Bij de tweede opdracht was hij zich opeens erg bewust van zijn houding. “Zo, ik ga er even goed voor zitten!”, zei hij. Toen dacht ik: ‘hey, blijkbaar helpt je houding dus ook bij jouw concentratie.’ Erg leuk om te zien dat dat bewustzijn en besef bij hem creëert. Leuk om samen te kijken wat hem helpt, welke handvatten hierbij passen. Daarna is het oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ook is het belangrijk om veel stil te staan bij de successen die ze behalen, dit zorgt voor een positieve sfeer. Aan mijn coachees vroeg ik regelmatig wat zij merkten aan zichzelf. Wat ík merkte, was dat ze veel enthousiaster binnen kwamen en uit zichzelf dingen vertelden, bijvoorbeeld als ze een toets hadden gehad en die ook gehaald hadden. Of als ze van 8 naar 0 onvoldoendes waren gegaan. 

“Ze kwamen steeds enthousiaster binnen!”

Inspelen op de behoeften

De gesprekken bij een leerlingbegeleiding traject hebben geen standaard opbouw. Uit het intakegesprek komt naar voren wat iemand eruit wil halen en wat de leerbehoefte is. Daar hebben we allerlei tools en oefeningen voor. Het voeren van een gesprek staat op de voorgrond, maar per keer doe je eigenlijk ook een soort training waarbij je bezig bent met praktische opdrachten. Soms komt het voor dat je iets hebt voorbereid en je vervolgens in het gesprek hoort dat iemands’ toets resultaat bijvoorbeeld ontzettend tegenviel. Dan verandert het thema en wil je de coachee zo goed mogelijk helpen. Het is belangrijk om goed in te spelen op deze behoeften. In elke coachee die ik heb gesproken, zat ontzettend veel potentie. Dit komt er echter niet altijd uit door verschillende factoren. Uiteindelijk kom je erachter dat ze er echt wel iets van willen maken, maar het moet er op een andere manier uitkomen, wat absoluut niet vanzelf gaat. Ik vond het erg leuk om te zien dat ze toch echt wel die motivatie hebben om het ver te schoppen, dat ze veel ambitie hebben en ergens voor willen gaan. Ontzettend leuk dat ik hen hierbij een duwtje in de rug heb kunnen geven

Ook op zoek naar begeleiding voor jouw leerlingen?

In het begeleidingstraject van September kunnen leerlingen aan de slag met hun eigen leervraag. Bij September kijken we graag naar wat er wél goed gaat en wat talenten zijn van leerlingen of studenten. Tijdens een krachtig programma op maat bestaande uit individuele begeleiding helpen we leerlingen of studenten de executieve functies en metacognitieve vaardigheden te vergroten. Zo verhelpen we leerachterstanden op een duurzame manier. Daarin werken we graag samen met de school en leerling en sluiten aan op wat er al is.

Benieuwd naar de ervaring van de school? Die lees je hier.

Kunnen jouw leerlingen ook een steuntje in de rug gebruiken en ben je benieuwd wat het traject Leerlingbegeleiding voor jouw school zou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij verkennen graag samen de mogelijkheden!

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?