fbpx

De kracht van de growth mindset

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

De kracht van de growth mindset | Blog

Een growth mindset is een krachtige houding die het zelfvertrouwen van leerlingen versterkt en een positieve invloed heeft op hun motivatie, leerprestaties, doorzettingsvermogen en creativiteit. Wil je leerlingen motiveren, zelfreflectie stimuleren en hen competenter laten voelen? Deze vaardigheden leer je tijdens de cursus Growth mindset. Karin, docente aan het OPDC in Almere, ging je al voor en nam deel aan deze cursus. Ze vertelt over haar ervaring in deze blog.

“In de afgelopen 6 jaar hebben we bij ons op school gekeken naar leerlingen die een nog grotere ondersteuningsbehoefte nodig hebben. Structuur, veiligheid, voorspelbaarheid en rust zijn hierin belangrijke elementen en hier houd ik me in mijn klas dus veel mee bezig. Om hier nog beter op in te spelen, is mijn teamleider gaan zoeken naar leuke cursussen waarmee we hetgeen wat we al doen naar een nóg hoger niveau kunnen tillen. De cursus ´Growth mindset´ sloot perfect aan op waar we al hard ons best voor doen

Eigenaarschap

Je kunt niet verwachten dat leerlingen eigenaarschap tonen als ze nog niet durven of kunnen. Het is belangrijk dat ze, wanneer ze een onvoldoende halen, zelf naar de docent stappen om te bespreken hoe ze dit kunnen verbeteren. Maar dit is niet altijd even makkelijk, de leerlingen bij ons op school komen écht niet vanzelf! Vaak ervaren leerlingen het halen van een onvoldoende als iets negatiefs en proberen ze het te vermijden. Maar we willen juist dat ze gaan leren om uit hun comfortzone te stappen. Wij werken daarom met een heel stappenplan; ‘Wat als ik een onvoldoende heb gehaald?’ ‘Wat als ik ziek ben geweest?’ Er valt nog veel winst te behalen in het verbinden van een groeimindset met eigenaarschap!

Hechte groep

Ik zag de cursus echt als een dagje uit. Even in een andere omgeving zijn, zonder kinderen, hoe gek ik ook op ze ben. De cursus vond plaats op het kantoor van September Onderwijs. Een fijne, warme plek waar ik me meteen prettig voelde. Het begin van de cursus draaide voornamelijk om kennismaking. We vormden al snel een hechte groep, wat een gevoel van verbondenheid en veiligheid gaf. Hierdoor konden we diepgaande gesprekken voeren vanaf het begin. De cursus zat vol met opdrachten waarvan ik dacht: ‘Deze kan ik zeker integreren in mijn eigen lessen.’ Hoewel sommige concepten bekend waren, was het verfrissend om mijn kennis verder te verdiepen. Ik heb bijvoorbeeld ook meteen een poster van de ‘Leerkuil’ besteld.

Een positieve boost

Ik heb een super toffe dag gehad, die ervoor zorgde dat ik dacht: we gaan er weer voor! Een werkweek kan soms voelen als de Champions League, het is best zwaar. Aan het einde van de cursusdag dacht ik: wow, we zijn eigenlijk al heel goed bezig! Dit gaf een positieve boost!”


Over Karin
Karin is een bevlogen docente aan het OPDC in Almere, een middelbare school die zich richt op leerlingen met gedragsstoornissen en leerachterstanden. Deze school fungeert als een brug naar het reguliere onderwijs, met als ambitie om 80-85% van haar leerlingen binnen twee jaar succesvol te laten doorstromen naar reguliere scholen. ‘Ik ben zo dol op ‘mijn’ kinderen. Ze leren mij ontzettend veel en spiegelen me. Mijn werk is het allerleukste wat er is!”

Cursus Growth Mindset

Wil jij je net als Karin de cursus Growth mindset volgen? Op 28 november gaat er een nieuwe cursus van start. Schrijf je snel in!

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?