fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Focus op de groei van leerlingen, in plaats van op de leerachterstand!| Blog


Een interview met directeur Jeroen Beekmans over het leerachterstand traject op het Pax Christi College.

Krijgen jouw leerlingen niet altijd hun schoolwerk af? Willen ze graag meer grip op hoe je effectief kunt leren? Meer dan 110 leerlingen van het Pax Christi College kregen de kans om samen met September aan de slag te gaan met deze en andere leervragen in een programma van 12 weken. Benieuwd hoe dit is gegaan op het Pax Christi College en hoe directeur Jeroen Beekmans het traject heeft ervaren? Je leest het in deze blog!

Veel leerlingen op het Pax Christi College hebben in de coronaperiode een leerachterstand opgelopen. Met hulp vanuit een aanvullende subsidie stelde de school daarom een plan op voor reparatiemogelijkheden om deze achterstanden weg te werken. Hierbij wordt ingestoken op 3 pijlers:

Pijler 1: metacognitieve vaardigheden, leren leren, studenten assisteren
Pijler 2: vooral vakinhoudelijk
Pijler 3: meer gericht op de examens

In de eerste pijler komt de hulpvraag: Hoe pak ik de regie op mijn studie terug? aan bod. Hierin is het belangrijkste uitgangspunt om niet alleen een vak- of huiswerkprobleem op te lossen, maar dus juist om de leerlingen zelf vaardiger te maken in metacognitieve vaardigheden en hun eigen vorm van effectief leren. Met deze gedachte startte het traject van September. Directeur Jeroen Beekmans: “Het Pax Christi College is een grote school. We bieden allerlei soorten onderwijs, op drie verschillende locaties. Dat maakt het moeilijk om de leerachterstanden goed in kaart te brengen, en elke leerling persoonlijke leerhulp te bieden, terwijl elke leerling wel zijn of haar eigen problemen heeft. Daar is maatwerk voor nodig en geen standaard traject”

“We vinden het belangrijk dat onze leerlingen leren leren.”

Het doel van het traject? “Groeigeluk voor elke leerling!” zegt Jeroen Beekmans. “We vinden het belangrijk dat onze leerlingen leren leren. Dat betekent niet alleen vakgerichte hulp, maar juist ondersteuning in het leren plannen en het ordenen van schoolwerk. Op deze manier kunnen ze zelf hun corona-achterstanden inhalen, en kunnen wij hen het beste voorbereiden op hun verdere loopbaan. Sommige leerlingen hebben extra onderwijshulp nodig. Juist deze leerlingen worden extra hard getroffen door corona. Ook tijdens het traject van September Onderwijs is er ruimte voor deze leerlingen. Ze worden op een iets andere manier extra ondersteund. Het doel is in principe hetzelfde: meer zelfstandigheid voor een beter resultaat.”

Cindy Enning, zorgcoördinator van Pax Christi, vult dit aan: “De trainer is blijven luisteren, blijven signaleren, blijven observeren. Het brede aspect is voor de kinderen heel waardevol, hier kunnen ze echt zelf mee vooruit. We zien zoveel stappen tijdens het traject en je ziet daar echt het voordeel van. Wij willen het in ieder geval volgend jaar weer! Doordat het traject zoveel inzichten oplevert bij de leerlingen, ouders en bij ons als school, raad ik dit traject ook voor andere scholen aan!” 

“Het brede aspect is voor de kinderen heel waardevol, hier kunnen ze echt zelf mee vooruit.”

Beekmans is positief: “Hoewel het contact vaak online is, voelt het voor ons erg persoonlijk. September heeft een warme, positieve uitstraling en laat dat ook merken. Dit sluit goed aan bij de grondligging van het Pax Christi, wat ik erg fijn heb ervaren. Daarnaast wordt er goed naar ons geluisterd. Vaak vroegen trainers: ‘Wat willen jullie eigenlijk echt bereiken?’ Dat vond ik opvallend. Ook staat ontwikkeling bij September voorop. Er is geen sprake van een eentonig programma, er wordt echt gekeken naar wat voor ons haalbaar en relevant is. Dat vind ik wel een onderscheiding van andere bedrijven. September biedt een luisterend oor, en daarna maatwerk”.

Op cijferkundig gebied is het nog te vroeg om echt te spreken van resultaten. Wat Beekmans al wel terugkrijgt, zijn positieve geluiden van leerlingen en collega’s. “Leerlingen geven aan dat ze zich competent en zelfverzekerd voelen na de training. Een duwtje in de goede richting is het geweest. Dat is natuurlijk al een positief resultaat op zichzelf.”

 “Leerlingen geven aan dat ze zich competent en zelfverzekerd voelen na de training.”

“Al met al hebben wij een zeer positieve ervaring met het traject van September en zullen we dit ook zeker aanraden aan andere scholen. We waarderen de training met een dikke 8. Zeker in deze tijden is extra hulp voor leerlingen hard nodig, en September heeft dit professioneel en positief opgepakt. Bedankt!”

Foto: Jeroen Beekmans

Meer weten over onze Leerachterstand trajecten?

Je kunt meer lezen over de leerachterstand trajecten die we doen op deze pagina. Via het Nationaal Programma Onderwijs is er ook subsidiemogelijkheid voor deze trajecten. Heb je daar vragen of hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op!

Geschreven door: Leonie van Zutphen

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?