Elma Favier is al jaren werkzaam als docent en vaardigheidstrainer. Ze heeft altijd al interesse gehad in hoe mensen leren en de manieren waarop je mensen kunt stimuleren om ook écht aan het leren te gaan. In dit interview vertelt ze hoe je leerlingen op een toegankelijke manier studievaardigheden kunt aanleren en waarom dat zo van belang is.
Geautomatiseerde studievaardigheden
Docenten vinden het vaak vanzelfsprekend hoe je hun vak moet leren. Dat komt volgens Elma doordat docenten de studievaardigheid van hun vak hebben ‘geautomatiseerd’. “Veel docenten weten veel van de inhoud, maar weten weinig over hoe ze leerlingen vaardigheden moeten aanleren. Vaak is het bij henzelf vanzelfsprekend omdat ze dat hebben geautomatiseerd. Ze hebben het helemaal eigen gemaakt, maar ze zijn daarin niet expliciet naar leerlingen hoe zij dat zelf kunnen aanpakken. Dat vind ik echt een gemiste kans. Je kunt er namelijk op verschillende, leuke manieren aandacht aan geven. Maar dan moet je wel goed weten wat leren precies is en hoe dat werkt.”.
Toetsstof stampen
Ook merkt ze dat veel leerlingen niet weten hoe ze echt moeten leren. “Bij leerlingen zie je vaak dat de middelbare school ze goed af ging, doordat ze vlak voor de toets de stof hebben gestampt. Maar wanneer de hoeveelheden te groot worden, dan lukt dat opeens niet meer. Ze komen er dan pas achter dat ze altijd maar één ding hebben gedaan omdat niemand ze heeft laten zien dat er ook andere studievaardigheden zijn.”.
Het perspectief van de leerling
Hoe kun je dit probleem goed aanpakken? Elma zegt daar het volgende over: “Het is heel belangrijk om aandacht te besteden, of expliciet te maken hoe je iets kunt aanpakken. Met korte oefeningen kun je leerlingen het nut daarvan laten ervaren. Laat ze bijvoorbeeld maar eens een hoofdstuk lezen in tien minuten en geef ze daar een opdracht bij. Laat ze op deze manier ervaren wat je al kan doen in tien minuten om te zorgen dat je in ieder geval de grote lijn te pakken hebt. Als je leerlingen iets wil leren over studievaardigheden dan moet je eigenlijk korte oefeningetjes doen waardoor ze het voordeel meteen ervaren. Dat is belangrijk. Kies het perspectief van de leerling. Ze vinden huiswerk bijna nooit leuk, dus je moet ze eigenlijk leren wat ze moeten doen om het wél gedaan te krijgen en er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Dat is een perspectief dat veel te weinig wordt ingenomen en waar veel te weinig bij wordt stilgestaan.”.
Meer vertrouwen
Het helpt dus zeker om in de les al een begin te maken. “Wanneer er al een start is gemaakt en leerlingen ook beter weten wat ze moeten doen, krijgen ze meer vertrouwen dat ze het ook daadwerkelijk kunnen. Soms is het een kwestie van vijf minuutjes door in je les al te beginnen met het huiswerk en het dan over de aanpak hebben, zodat ze ook durven om het op een andere manier aan te pakken.
Kies dus het perspectief van de leerling en laat ze ervaren hoe studievaardigheden hun huiswerk een stuk makkelijker kan maken!
Vond je dit een interessant interview? Dan is de training studievaardigheden begeleiden iets voor jou!
Geschreven door Trainer Elma Favier