fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Verbondenheid in de klas | Blog


Overal lees je dat relatie voor prestatie gaat en dat verbondenheid (relatie) één van de drie basisbehoeften is die van invloed zijn op motivatie van studenten. Maar hoe maak je dat contact? En niet te vergeten, ervaart de student dat ook?

Docenten investeren veel in de relatie met de student. Mijn ervaring is: hoe lager het niveau, hoe belangrijker het is om hierin te investeren. Wat ik vaak in de praktijk tegenkom, is dat docenten op allerlei manieren verbaal en non-verbaal contact proberen te maken. Het is teveel om op te noemen. Maar toch ervaren zij soms dat de relatie niet tot stand komt, ondanks hun investering. Dan stel ik de vraag: “Wordt je investering ook door de student zo ervaren?”. Docenten vullen het antwoord in voor de student zonder dat zij met zekerheid kunnen zeggen dat het zo is.

Ik wil graag een tool met jullie delen die je kunt inzetten om te checken of het contact wel wederzijds is. Deze tool wordt vaak gebruikt in de hulpverlening om het netwerk in kaart te brengen en de wederzijdse relatie inzichtelijk te maken.

Hieronder zie je een voorbeeld van deze tool. Ik heb de relatie met mijn klas zoals ik dat ervaar in beeld gebracht. Met Student A en B heb ik goed contact. Daarom zet ik hen dicht bij mij. Het contact met student C en D zet ik in het midden omdat het soms schommelt. De ene keer heb ik het idee dat de relatie goed is en de andere keer lijkt het het tegenovergestelde. De relatie met student E en F is naar mijn idee niet goed. Zij volgen mijn instructies niet en ik krijg geen grip op hen. Wat dit voorbeeld ook aangeeft is de relatie tussen studenten. Studenten die veel met elkaar optrekken heb ik bij elkaar geplaatst en studenten die niet perse bij een groep horen heb ik apart gezet. 

Dit voorbeeld is zoals ik mijn studenten vanuit mijn bril bekijk. Maar hoe ziet de student of de klas de relatie met mij? Als je dit wilt checken in een gesprek, dan laat je de desbetreffende student door middel van rondjes dit ook vanuit zijn bril inzichtelijk maken. Wanneer bijvoorbeeld student C mij dichterbij plaatst, terwijl ik hem juist in het midden plaats, dan ziet hij waarschijnlijk onze relatie anders. In een gesprek met de student kan je dit bespreken. Docent: “Student C, wat maakt dat jij mij daar plaatst in je tekening? En jij kunt aangeven waarom jij het idee had dat het anders was. Dit is een prachtig middel om inzichtelijk te krijgen hoe de wederzijdse relatie gezien wordt!

Geschreven door: September-trainer Mustapha Ouatiq

Vond je dit een interessante blog? Kijk dan eens bij de training Coachend lesgeven.

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?