fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Hoe zit dat?- Meervoudige intelligentie

Intelligente kinderen, vaak wordt er dan aan kinderen gedacht die voor hun leeftijd extreem vergevorderd zijn in bijvoorbeeld lezen en rekenen. Meestal noemen we deze kinderen ‘hoogbegaafd’. Maar wat nou als jouw kind niet hoogbegaafd is in lezen en rekenen, maar juist heel goed kan sporten of super technisch is? Is jouw kind dan ook ‘hoogbegaafd?’ Howard Gardner heeft een theorie over meervoudige intelligentie die dit uitlegt en analyseert. Benieuwd hoe dit in elkaar zit? Lees dan snel verder wat hij hierover zegt!

Howard Gardner

Howard Gardner is een professor op de universiteit van Harvard en adjunct-professor van de studie psychologie op Harvard. Eind jaren ‘70 is hij begonnen met het publiceren van zijn studies in de psychologie en zijn onderzoeken naar intelligentie. Gardner was gefascineerd door de talenten die kinderen vanaf hun geboorte hadden gekregen en hoe ze zich daarin ontwikkelen. Gardner maakt een onderscheid tussen de talenten, die hij intelligenties noemt. Hij heeft 8 groepen gemaakt gebaseerd op verschillende talenten. Ben je verbaal heel sterk? Dan hoort linguistic intelligence waarschijnlijk bij jou! Ben je juist heel goed in de omgang met mensen? Grote kans dat interpersonal in jouw straatje zit. Zo kan je alles in een intelligentie plaatsen.


Wat is ‘intelligentie’?

Voordat we de theorie verder bekijken is het goed om vast te stellen wat er allemaal onder de term ‘intelligentie’ valt. Wat is nou eigenlijk intelligentie? De Dikke van Dale weergeeft intelligentie als het ‘ver­stan­de­lijk ver­mo­gen’ en Wikipedia beschrijft intelligentie als een ‘mentale eigenschap met veel verschillende functies’. Hieronder vallen bijvoorbeeld organiseren, lezen, schrijven, plannen, redeneren, enzovoort.
Howard Gardner heeft hier zelf ook een definitie aan gehangen. Gardner beschrijft intelligentie als ‘De bekwaamheid om te leren en problemen op te lossen’. Tegelijk zegt hij ook dat onze intelligentie ervoor zorgt dat we weer nieuwe problemen bedenken. Hoe dan ook, hij heeft er veel over nagedacht!

Nut van de theorie van meervoudige intelligentie

Nu vraag je je misschien af, waarom is deze theorie nuttig en wat heb ik of mijn kind hieraan? Deze theorie heeft er mede voor gezorgd dat er in het onderwijs meer variatie in het leren is gekomen. Deze theorie laat onder andere zien dat elk kind op een eigen manier leert en de stof oppakt. Zo zal een kind dat visueel is ingesteld sneller leren met behulp van veel plaatjes en een kind dat logisch is ingesteld juist meer met cijfers heeft. De theorie helpt dus vooral om een beetje meer inzicht te krijgen in de manieren van leren.

Kritische onderzoekers

De theorie van meervoudige intelligentie heeft flink wat aanhangers gekregen, maar niet iedereen is het ermee eens. Wetenschappers en andere onderzoekers stellen kritische vragen bij deze theorie. En dat is ergens ook wel gegrond, want Gardner heeft geen bewijs in bijvoorbeeld onderzoeken. Zelf heeft hij geen werk kunnen uitbrengen over onderzoeken die zijn theorie onderbouwen en ook andere wetenschappers hebben hier nog niks over gepubliceerd. Daarnaast is de grens tussen intelligentie en vaardigheid op dit gebied vervaagd, waardoor uitspraken in twijfel worden getrokken. Grote kans dat deze theorie in de toekomst nog onderzocht gaat worden en misschien ook wel een actueel thema gaat worden!

Populariteit 

Tot slot is het wel een grappige gedachte dat een ongegronde theorie toch aanzienlijk wat aanhangers heeft gekregen. Volgens sommigen komt dat doordat het een aannemelijke theorie is en ook wel een beetje ons geweten gerustgesteld. Vind je het moeilijk om te lezen? Geen probleem, voor jou zijn er genoeg andere talenten om je in te ontwikkelen.
Om Plato te citeren: “Het is het doel van het onderwijs om ervoor te zorgen dat je wilt doen wat je moet doen”. Ga op zoek naar de manier waar jij of je kind het beste door leert en maak vooral ook een beetje plezier!

Wil je meer weten over het begeleiden van leerlingen? Klik hier voor alle trainingen op dit gebied!

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?