Kina, trainer bij September Onderwijs:
“’Hoe gaat ie? Druk. Jij?’ ‘Laatste tijd is het wel héél druk, maar volgende week vakantie dan ga ik écht eens ontspannen!’
Druk. We klagen erover of vertellen trots hoe vol onze agenda’s zijn. Maar waar zijn we nu eigenlijk zo druk mee? En is het wel wat we echt willen, of kan het ook anders? Druk lijkt wel te staan voor goed, geslaagd en gelukkig terwijl het ook staat voor gejaagd, onrustig, geleefd worden in plaats van leven.
Druk lijkt soms een manier voor jezelf om te rechtvaardigen dat je niet doet wat je eigenlijk wilt doen. Mensen hebben het altijd ‘te druk’ voor de dingen die ze écht zouden willen doen. We gaan kopje onder in de golf van het multi-tasken. Ons brein kan het voortdurende schakelen tussen mails, apps, vragen van leerlingen, ouders en leidinggevenden niet aan en daarom zijn we ook zo moe aan het eind van de dag. Door op iedere prikkel te reageren kies je in feite voor de makkelijkste weg. Evolutionair gezien zijn we zo ingericht dat we houden van nieuwtjes, maar door technologische ontwikkelingen zijn het er nu gewoon teveel. Het probleem met die versnippering van onze aandacht is dat we ons nergens echt in verdiepen. Hoe meer we onze aandacht versnipperen over allerlei onderwerpen, hoe meer we verliezen.
Mindfulness.
Het bestaat al 40 jaar maar juist nu slaat het enorm aan. Het lijkt precies te zijn waar we zo’n behoefte aan hebben in deze tijd, waarin aandacht schaarser is dan ooit.
Mindfulness draait om leven en werken met aandacht en zonder oordelen. Je kijkt naar wat er nu, op dit moment gebeurt en bent niet bezig met wat er straks allemaal komen gaat. Je stopt met doorjagen en geniet weer bewust van kleine dingen. Je komt even uit je serieuze hoofd en laat je niet meeslepen door allerlei doem- en plangedachten. Meer leven in het nu en je minder druk maken over gisteren of juist over straks. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door mindfulness meer rust hebt, minder van jezelf moet, beter kunt relativeren en minder piekert.
Mindfulness staat voor bewust kiezen voor dingen die belangrijk zijn, realistisch met je tijd en energie omgaan. Meer aandacht voor wat je doet, zonder afleiding door andere, nieuwe dingen, single-tasken. Dat verhoogt je productiviteit en je kwaliteit van leven!
Mindfulness is geen trucje dat je eventjes in een uurtje kunt leren. Het is een vaardigheid, een houding die je door te oefenen goed onder de knie kunt krijgen. Net zoiets als fietsen eigenlijk, in het begin wiebelig en al doende leer je in korte tijd vaardig en soepel fietsen. Je traint als het ware je aandacht spier en leert je aandacht bewust te richten op waar het op dat moment om gaat. Telkens als je afgeleid raakt en weer in je drukke hoofd zit, merk je dat op en keer je simpelweg weer terug naar het nu. Zo train je jezelf om vaker ‘wakker’ en aanwezig te zijn.
En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, mensen denken vaak aan uren stilzitten op een meditatiekussentje. Maar een paar minuten per dag je ademhaling bewust volgen of gewoon even stoppen met wat je aan het doen bent en je bewust zijn van je gedachtes en hoe het met je gaat, kan al een groot verschil maken. Zo voorkom dat je weer in je stress-, flip en doe-modus schiet en kun je alles wat je op je af komt beter aan.
Nieuwsgierig geworden naar Mindfulness?
Klik op dan de link: cursus Mindfulness
Kina
Trainer bij September Onderwijs