fbpx

Tips voor succesvolle MOL gesprekken

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Boost jouw onderwijs met MOL gesprekken | Blog

MOL gesprekken zijn een krachtige tool om een brug te slaan tussen leerlingen, ouders en de mentor/docent en tillen jouw onderwijs naar een hoger niveau. Wij delen wat inzichten en tips met betrekking tot deze driehoeksgesprekken!

Deze gesprekken gaan verder dan de gewone interactie in het klaslokaal en leggen de nadruk op een gezamenlijke inspanning voor de ontwikkeling van de leerlingen. Tijdens deze gesprekken worden leerlingen aangemoedigd om niet alleen te praten over hun leerstrategieën, maar ook om persoonlijke doelen te stellen en eventuele uitdagingen te identificeren. Dit alles draagt bij aan een inclusieve en ondersteunende leeromgeving.

Hoe MOL gesprekken jouw onderwijs verrijken

MOL-gesprekken bieden niet alleen inzicht in de unieke behoeften van elke leerling, maar vormen ook een gelegenheid om ouders actief te betrekken bij het leerproces. Met elkaar creëer je een ondersteunende omgeving waarin leerlingen worden aangemoedigd om hun gedachten en doelen te delen, waardoor ze meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leertraject. Kort gezegd, MOL-gesprekken vormen een gestructureerde aanpak waarbij inzicht, betrokkenheid en aanmoediging hand in hand gaan om de optimale basis te leggen voor de ontwikkeling van elke leerling.

Tips voor succesvolle MOL gesprekken

Maak het persoonlijk
Bespreek niet alleen cijfers en prestaties, maar ook de persoonlijke groei, interesses en doelen van elke leerling. Door op deze manier met leerlingen om te gaan, krijg je een completer beeld van wie ze zijn. Dit stelt je in staat om beter in te spelen op hun specifieke behoeften en potentieel.

Stimuleer openheid
Creëer een omgeving waarin iedereen vrijuit kan spreken, zonder angst voor oordeel. Om een omgeving van openheid te bevorderen, is het van belang dat leerlingen, ouders en medewerkers de ruimte hebben om vrijuit te spreken, zonder angst voor negatieve beoordelingen. Moedig hen aan om hun gedachten, zorgen en ideeën te delen, zodat je als team samenwerkt aan oplossingen en verbeteringen. 

Gezamenlijke doelen stellen
Definieer gezamenlijke doelen voor mentoren, ouders en leerlingen om de betrokkenheid te vergroten. Samen streven naar doelen bevordert een gevoel van saamhorigheid in het educatieve proces, waar iedereen aan bijdraagt.

Training MOL-gesprekken

In deze praktijkgerichte training voor mentoren en docenten ontdek je hoe je verwachtingen van ouders helder managet, slechtnieuwsgesprekken op een constructieve manier voert, en een veilige sfeer creëert voor de leerling. Krijg concrete tips, oefen met realistische situaties, en groei in je rol als mentor en/of docent. Schrijf je in!

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?