fbpx

Mentor ouder leerlingen (MOL) gesprekken

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Moeilijke gesprekken oefenen met een trainingsacteur kan de oplossing bieden!| Blog


Annika Meerman is trainingsacteur bij September Onderwijs en heeft een achtergrond in Arbeids- en organisatiepsychologie. In dit interview vertelt ze meer over hoe ze deze combinatie op een mooie manier inzet in haar werk.

Annika vertelt dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van haar beroep als trainingsacteur. “Het beeld wat veel mensen ervan hebben is dat je heel erg een rol gaat spelen op de dramatische manier. Maar eigenlijk word je ingezet zodat een ander kan leren, bepaald gedrag kan inzien en bepaalde gesprekstechnieken kan oefenen. Je bent als het ware het instrument wat daar bij wordt ingezet. Het is dan ook de kunst om niet heel overdreven te gaan acteren, maar juist mee te bewegen.”.

In een training wordt Annika dus ingezet als representant om gedrag of bepaalde gesprekken mee te oefenen. “Tijdens een training gingen we een keer MOL gesprekken oefenen Ik speelde de leerling, een docent speelde de moeder en een andere docent speelde de vader. Na die training gaven de docenten aan dat het gesprek heel echt voelde, daardoor gingen ze na de oefening met veel meer vertrouwen zo’n gesprek in. Dat is natuurlijk leuk om te horen!”

Aan het begin van de training merkt Annika dat de docenten een drempel over moeten als duidelijk wordt dat ze een rollenspel gaan doen. “Ik snap dat ook wel, je krijgt feedback en je moet je ook veilig voelen in de groep. Maar als de eerste is geweest en een succeservaring heeft gehad, dan wil de rest ook graag. Ik hoop ze altijd mee te geven dat het echt gaat om het oefenen en uitproberen van gedrag of gesprekken. En dat het echt een goede ervaring is.”.

Tijdens zo’n training probeert Annika het acteren ‘echt’ te houden en niet vanuit de theorie te acteren. “Ik probeer de theorie echt los te laten. Aan het begin van zo’n rollenspel vraag ik altijd of de docent wat meer kan vertellen over die leerling. Hoe reageert die leerling normaal? Hoe zit die leerling er bij in de les, is hij/zij druk of is hij/zij wat rustiger? Dat probeer ik mee te nemen in het spel. Ik probeer niet te bedenken hoe ik ga reageren, maar ik reageer echt vanuit hoe ik me op dat moment in die rol voel. Dat lukt gelukkig meestal goed. Je weet natuurlijk niet hoe die leerling in het echt zou reageren, maar omdat je het zo natuurlijk mogelijk houdt komt dat vaak wel zo overeen.’’ 

Het mooiste aan haar werk vindt Annika wat de docenten eruit halen. “Aan het eind van de training zie je echt dat iemand iets uit de oefening heeft gehaald. Een keer zei een docent tegen mij dat ze dat het gesprek wat we hadden geoefend de volgende dag in de praktijk zou brengen, dat is natuurlijk leuk om te horen! Ik vind het mooi om te zien hoe ze de deur weer uitgaan met nieuwe inspiratie en vertrouwen!”.

Wil je ook ervaren hoe een trainingsacteur een extra level mee kan geven aan de trainingen op jouw school? Neem dan contact met ons op!

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?