fbpx

Waarom formatief handelen?

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Optimaliseer het leertraject met formatief handelen in de klas | Blog

Formatief handelen, een krachtige benadering van continue evaluatie, transformeert traditionele klaslokalen in dynamische leeromgevingen. Door formatief handelen op slimme wijze te integreren, kun je als docent niet alleen de voortgang van studenten verbeteren, maar ook de betrokkenheid vergroten. We delen graag een aantal praktische tips op het gebied van effectief formatief handelen met je, waardoor jouw klaslokaal een plek wordt waar leren een feestje is!

Waarom formatief handelen?

Formatief handelen draait om regelmatige feedback, een sleutelelement voor leerlingen om hun sterke punten te benutten, te groeien en gericht te werken aan elementen die nog wat uitdagender zijn. Deze strategie, die leerdoelen helder communiceert, zorgt voor een gestroomlijnd begrip van verwachtingen en creëert een betrokken leeromgeving. Plus, het maakt leren super leuk!

Frequente feedback

Formatief evalueren plaatst de nadruk op frequente feedback, waardoor studenten en leerlingen  inzicht krijgen in hun voortgang. Door gerichte, zinvolle feedback te geven, stimuleer je actieve betrokkenheid en motivatie en bevorder je een positieve leerhouding. De leerling weet waar hij of zij staat. Hoe meer feedback, hoe meer groei!

Peer assessment als samenwerkingsinstrument

Integreer peer assessment om samenwerking te stimuleren. Leerlingen die elkaars werk beoordelen, bevorderen niet alleen kritisch denken, maar bouwen ook een gemeenschapsgevoel op in de klas. Win win!

Leerdoelen ontrafeld

Formatief evalueren vereist transparantie. Communiceer leerdoelen duidelijk en betrek leerlingen bij het begrijpen van het ‘waarom’ achter hun taken. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid, maar geeft ook richting aan het leerproces.  Vertel duidelijk wat je gaat doen, en waarom het belangrijk is. Dat maakt niet alleen alles duidelijk, maar het maakt leren ook nog eens veel leuker!

Klassikale gesprekken

Interactieve gesprekken bieden leerlingen de kans om hun gedachten en begrip te delen, wat niet alleen jou als docent inzicht geeft in hun kennisniveau, maar ook andere leerlingen de gelegenheid geeft om verschillende perspectieven te begrijpen en van elkaar te leren. Het bevordert een open communicatiecultuur in de klas en stimuleert kritisch denken. Door actief deel te nemen aan de discussie, kunnen leerlingen niet alleen laten zien wat ze weten, maar ook reflecteren op hun eigen begrip en dat van anderen.

Wil jij leren hoe je ‘formatief evalueren’ inzet in je lessen? Bekijk hier onze training!

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?