fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Van storm naar glimlach – Zelfdeterminatietheorie in de praktijk l September Blog


Merel, trainer bij September Onderwijs: 
“Als een storm kwamen ze met z’n 5en binnen. Tuimelend over de stoelen. Ze namen de gehele coupé in beslag doordat ze overal gingen zitten en vervolgens met elkaar gingen praten. Met een glimlach bekeek ik deze 5 jongens. Ik zat ook in deze trein van Rotterdam naar Amsterdam. Zelf was ik op weg naar huis na een bijeenkomst van de Masterclass Leerlingen Coachen die ik net gegeven had.”

De leider van de groep nam plaats in een vierzitter naast mij en zei gekscherend dat het toch allemaal niet normaal was wat ze aan het doen waren. Toen hij mijn glimlach zag, vroeg hij me waar ik vandaan kwam en wat ik had gedaan. Voordat ik het wist belandden we in een gesprek en namen de andere vier jongens ook plaats rondom ons.

We maakten grappen over waar we woonden; “Amsterdam is echt niks mevrouw!” waarop ik antwoordde: “Maar hoe dichter bij Dort, hoe erger het wordt, toch?”

Er ontstond ook een serieuzere toon toen we het hadden over de toekomst, welke stappen er genomen moesten worden, welk plan A, B en C zij voor zich zagen om uiteindelijk bij de Marine terecht te kunnen komen.

Trainer Merel

Met de masterclass die ik net gegeven had in mijn achterhoofd, vroeg ik ze wat zij van hun school vonden en of er ook iets beter zou kunnen. Er kwamen veel ideeën naar boven, waarvan de belangrijkste voor hen was dat ze behoefte hadden aan meer aandacht van de docenten.

Toen ik ze vroeg wat ze in Amsterdam gingen doen vertelden ze dat ze naar de Bijenkorf gingen om nieuwe kleren te kijken. “Maar geen Gucci mevrouw, dat is te opschepperig.” zei een van de jongens met een Gucci pet op. Toen ik hem erop wees moest iedereen hard lachen. “Zij begrijpt het boys!”

De trein stopte en voordat we allen onze eigen weg gingen kreeg ik 5 stevige handdrukken. Met een glimlach vervolgde ik mijn weg naar huis.

Deze treinreis was voor mij de Zelfdeterminatietheorie, waarbij het gaat om het maken van verbinding met de leerlingen, hen autonomie te geven en dat de leerling het gevoel heeft capabel te zijn voor het vak, in actie.

De Zelfdeterminatietheorie:
Bij deze vijf eenvoudige stappen rondom de Zelfdeterminatietheorie (Deci & Ryan, 2000) om in te zetten bij het motiveren van leerlingen.

  • Oprechte interesse
    Toon interesse naar de leerlingen. Weet hoe ze heten, wat voor hen belangrijk is nu en in de toekomst. Vraag hen op de gang even hoe een belangrijke wedstrijd is geweest bijvoorbeeld. Dan zul je zien, dit doet wonderen. Dit is een belangrijk punt voor het maken van verbindingen en het ontwikkelen van vertrouwen van de leerlingen.
  • Humor
    Zorg voor plezier in de klas, zowel voor jezelf als voor de leerlingen. De grap over Gucci zorgde voor plezier. Tevens beseften ze dat ik een beter beeld heb van hun leefwereld dan dat ze in eerste instantie dachten.
  • Wees jezelf
    Wat vind jij zelf inspirerend aan je vak? Als je vanuit daar les kan geven, ben jij een bron van inspiratie. Wees ook jezelf in hoe je met de leerlingen bent. Even je dag niet? Geef het aan, want waarschijnlijk hebben ze het toch wel door.
  • Feedback vragen
    Durf om feedback te vragen aan de leerlingen (en probeer hier ook wat mee te doen). De leerlingen krijgen een gevoel van autonomie wanneer zij zelf mogen kiezen of hun mening mogen geven. Een motivatie booster.
  • Kijken in Kansen
    Vanuit het oplossingsgericht coachen wordt er gekeken naar wat er tot nu toe wel goed gaat of wat momenten zijn geweest wanneer een lastige situatie wél is gelukt. Zo vaak zijn we geneigd om te kijken naar wat er allemaal niet lukt. Geef de leerlingen die allemaal op tijd zijn eens een compliment dan alleen te focussen op de leerlingen die te laat zijn. Het glas is ook half vol namelijk!

Ik wens je heel veel plezier in het contact maken en motiveren van jouw leerlingen,

Merel
Trainer bij September Onderwijs

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?