fbpx

Leerlingen coachen: een cursus die écht blijft hangen

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Leerlingen coachen: een cursus die écht blijft hangen | Blog

Jolanda Beckers is docent op het Vista College bij de opleiding Haarverzorging bij de locaties Maastricht en Heerlen. Ze verzorgt hier onder andere praktijklessen, maar houdt zich ook bezig met burgerschap, loopbaan, coaching, examinering en verzuim. Ze volgde de cursus Leerlingen coachen en deelt haar ervaringen in deze blog.

Leerlingen aan het werk en gemotiveerd krijgen: een thema waar zij-instromer Jolanda Beckers, docent op het Vista College bij de opleiding Haarverzorging flink tegenaan liep. “Toen ik in de nieuwsbrief van September Onderwijs de cursus ‘Leerlingen coachen’ voorbij zag komen, dacht ik: Dat is het!” Jolanda vertelt in deze blog enthousiast over haar ervaring.

Affiniteit met coaching

“Tijdens mijn PDG-traject ontdekte ik dat het coachen en begeleiden van studenten echt mijn ding is! Op zoek naar manieren om hierin te groeien, stuitte ik op September Onderwijs. Meteen schreef ik mij in voor hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwtjes rondom cursussen. Na eerder de cursus ‘Zelfregulatie’ met collega’s te hebben gevolgd, sprong de cursus ‘Leerlingen coachen’ eruit: precies wat ik zocht! Samen met een collega heb ik mij aangemeld.

Wow, dit werkt gewoon!

Als ik een heel heftige klas had, dacht ik echt weleens: ik kan dit niet! Daarom ben ik op eigen initiatief iets gaan zoeken wat mij echt kan helpen om mijn lessen beter te geven. Sinds ik de cursus ‘Leerlingen coachen’ heb gevolgd, heb ik die gedachte niet meer. Deze cursus is écht blijven hangen, wat niet altijd het geval is na een training. Bij de aftrap werd meteen ieders leervraag behandeld. Superhandig om daar van tevoren over na te denken, zodat je niet blanco aan de slag gaat. Mijn focus lag op het motiveren van niveau 2 klassen, wat vaak een uitdaging is. Toen ik voor het eerst iets toepaste wat ik tijdens de training had geleerd, zoals de keus bij de leerling leggen en ze duidelijk maken dat ze hier écht voor zichzelf zijn en een positieve uitwerking had, dacht ik: Wow, dit werkt gewoon! 

Studenten de keuze geven

De manier waarop de training gegeven werd was ontzettend fijn. Doordat de groep niet al te groot was, kregen we voldoende aandacht. Er was veel ruimte voor vragen en elke les was er wel een actieve werkvorm. We werkten in groepjes die ook steeds wisselden. Er was zelfs een sessie waar we op handen en voeten door het lokaal gingen! Onze trainster Esther gaf ons allerlei tools, die ik nu nog steeds dagelijks toepas in mijn lessen, zoals bijvoorbeeld de ‘Cirkel van invloed’. Leerlingen de keuze geven en hen laten beseffen dat ze het zelf moeten doen: dat is het grootste verschil in de manier waarop ik mijn lessen nu geef. Ik zie dat het mijn studenten aan het denken zet en dat hun houding veel actiever is. 

Draagvlak creëren

Ons enthousiasme voor de cursus heeft zelfs geleid tot het organiseren van een workshop voor de hele school! Het feit dat het tastbare resultaten heeft opgeleverd, maakt mij ontzettend blij. Nu kan ik deze waardevolle inzichten delen met mijn collega’s en zie ik het onderwerp echt groeien binnen de school. Het lijkt erop dat velen van hen dezelfde uitdagingen ervaren als ik. De studentenpopulatie is aanzienlijk veranderd sinds corona, en soms vraag ik me af: ‘Wat is er met ze gebeurd?’ In de periode van afstandsonderwijs hebben ze sociale interacties gemist en hebben ze weinig ervaring met feedback opgedaan. Door hen op een andere manier aan te spreken, merk ik dat de boodschap nu beter landt en begrepen wordt. Het besef dat ze hier echt zijn voor hun eigen diploma dringt ineens door. Het is geweldig om te zien hoe deze cursus niet alleen mijn aanpak heeft veranderd, maar ook een positieve impact heeft op mijn collega’s en de school als geheel.”


Over Jolanda
Jolanda Beckers is docent op het Vista College bij de opleiding Haarverzorging bij de locaties Maastricht (voornamelijk en Heerlen. Ze verzorgt hier onder andere praktijklessen, maar houdt zich ook bezig met burgerschap, loopbaan, coaching, examinering en verzuim. Ze volgde de cursus Leerlingen coachen en deelt haar ervaringen in deze blog.

Cursus Leerlingen Coachen

Wil jij, net als Jolanda, jouw leerlingen op een coachende manier begeleiden? Kijk je graag naar wat er al wél goed gaat en wil je je jouw leerlingen echt motiveren? Dan is de cursus ‘Leerlingen Coachen’ van September Onderwijs ook iets voor jou!

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?