Basisvaardigheden
✓Aandacht voor borging ✓ 13+ jaar ervaring ✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd
Vraag vrijblijvend
een offerte aan
✓ Beoordeeld met een 8,9
✓ 10+ jaar ervaring
✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd
Wat zijn basisvaardigheden?
Basisvaardigheden zijn vaardigheden op het gebied van taal, rekenen, burgerschap en digitale vaardigheden die leerlingen nodig hebben om goed te kunnen deelnemen in de samenleving. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat deze vaardigheden niet altijd voldoende zijn.
Om deze reden zijn scholen volop bezig met het verbeteren van deze basisvaardigheden. We merken dat scholen voornamelijk focussen op het versterken van de bovengenoemde vaardigheden, maar dat is niet voldoende.
In samenwerking met diverse scholen heeft September Onderwijs een op maat gemaakt professionaliseringsprogramma ontwikkeld dat voldoet aan de behoeften van scholen en de eisen van de overheid voor het verbeteren van basisvaardigheden. September Onderwijs biedt diverse trainingen die hier naadloos op aansluiten.
Trainingen die aansluiten bij het verbeteren van basisvaardigheden
Feedback geven en ontvangen aan collega’s
Hoe kun je de basisvaardigheden versterken?
- 1. Differentiatie: Een cruciaal aspect van het versterken van basisvaardigheden is differentiatie. Hoe ga je als docent om met leerlingen die moeite hebben met rekenen/taal of juist willen versnellen? In de praktijk ervaren docenten vaak uitdagingen bij het omgaan met tempo- en niveaudifferentiatie. Tijdens onze trainingen delen we praktische tools die docenten direct kunnen toepassen om hiermee om te gaan.
- 2. Didactisch coachen: Deze onderwijsbenadering helpt docenten hun rol als coach in de klas te ontwikkelen. Door het stellen van de juiste vragen en docenten bewust te maken van hun coachende houding, stimuleren we meer eigenaarschap bij leerlingen. Het helpt om leerlingen te laten reflecteren op hun eigen aanpak en knelpunten te ontdekken. Het opstellen van leerdoelen is hierbij essentieel: wat wil je uiteindelijk bereiken na de les?
- 3. Formatief evalueren: Formatief evalueren richt zich op het volgen van de voortgang van leerlingen tijdens het leerproces en het geven van feedback op basis daarvan. Op deze manier kunnen docenten tijdig bijsturen en ervoor zorgen dat leerlingen de basisvaardigheden beheersen.