fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

EDI: stapsgewijs naar zelfstandigheid in het onderwijs!

Leerlingen die (snel) controle hebben over de lesstof en dit helemaal op zichzelf goed kunnen beheersen? Klinkt als een hele opgave. Toch maakt het EDI leersysteem dit iets makkelijker. In dit systeem draait alles om expliciete directe instructies (EDI) waardoor leerlingen de stof individueel goed kunnen beheersen. Benieuwd? Lees snel verder voor het verhaal en een aantal praktische tips van trainer Ilse Schoens!

EDI in actie: basisschool de Ark

Trainer Ilse gaf een EDI training aan onder andere basisschool de Ark in Zwolle. Ilse: “het traject bestaat uit twee verschillende trainingen. Elke leerkracht kan dit leersysteem ook inzetten, van groep 1 tot groep 8, bij allerlei soorten lessen. Bij rekenen of taal, maar bijvoorbeeld ook begrijpend luisteren voor kleuters”.

Expliciete Directe Instructie

In de training wordt er vooral gefocust op het uitleggen en het oefenen met het EDI systeem. Ilse: “Er zijn een aantal soorten manieren van instructies geven, en expliciete instructie is hier een variant van. Deze methode gaat ervan uit dat leerlingen pas echt aan het werk kunnen gaan als ze het doel daadwerkelijk beheersen. De focus ligt hierbij echt op de controle van het begrip van de leerling. Het systeem werkt als volgt: als er iets nieuws wordt uitgelegd in de klas, wordt dit eerst heel expliciet uitgelegd door de docent. Docenten zijn vaak eerst geneigd om vragen te stellen over het nieuwe onderwerp voordat er een uitleg is gegeven (bijvoorbeeld: wat weet je al van het nieuwe onderwerp?). In de EDI methode komt dit niet aan de orde, maar wordt er juist heel duidelijk van tevoren uitgelegd wat het onderwerp inhoudt, en wat de leerlingen moeten weten of kunnen. Voorkennis activeren is echter wel belangrijk. Vraag bijvoorbeeld of de leerling de genoemde situatie herkent, of wel eens heeft meegemaakt”.

Verlengde instructie

Na deze expliciete uitleg kunnen de leerlingen met elkaar aan de slag. Jij als leerkracht kan ervoor kiezen om tussendoor controlerende vragen stellen of de stof echt is begrepen. Praktische tips hiervoor lees je hieronder. Ilse: “Natuurlijk heb je altijd leerlingen in de klas die iets meer tijd nodig hebben om de uitleg tot zich door te laten dringen, en te begrijpen. Wanneer de voorkennis hebt geactiveerd en de andere EDI stappen van het leersysteem hebt doorlopen zijn wil je als leerkracht dat minstens 80% van de leerlingen het doel heeft bereikt. Dan kan je de les afsluiten en kunnen de leerlingen zelfstandig aan het werk, en ga je met een dat kleine groep de verlengde instructie doen. Kunnen de leerlingen samen met het onderwerp overweg? Dan kan de leerling individueel aan de slag! Het doel is behaald.

Praktische tips

Natuurlijk zijn er ook een aantal praktische tips om het EDI systeem toe te passen in het onderwijs. “Met het EDI systeem kan je ook een beetje spelen. Zo kan je bijvoorbeeld bij klassikale vragen ieder kind een wisbordje geven. Dit kan een klein whiteboard zijn, of bij gebrek hieraan werkt een vel papier in een plastic hoesje ook erg goed. De leerlingen schrijven bij deze vraag hun antwoord allemaal tegelijk op het bordje, en houden het tegelijk omhoog. Zo kan je als leerkracht even checken welke leerlingen het onderwerp goed begrepen hebben. Ook kan je de namen van leerlingen op ijsstokjes schrijven en in een doosje doen. Als je een klassikale beurt wil geven, ben je vaak (onbewust) geneigd om dezelfde leerlingen eruit te pakken. Met de ijsstokjes methode pak jij altijd iemand anders eruit, waardoor je echt kan controleren of iedereen het heeft begrepen”.

Meer tips? Bekijk onze blog over Tips voor het geven van willekeurige beurten in de les!

Wil je meer weten over het toepassen van EDI bij jou op school? Meer informatie over de training vind je hier.

Meer weten over EDI?

Met een EDI-training leer je als docent:

  • Lesstof duidelijk en gestructureerd over te brengen;
  • Het begrip van leerlingen te toetsen en waar nodig bij te sturen;
  • Effectieve technieken toe te passen voor individuele en groepsinstructies.

Onze training combineert praktijkgerichte oefeningen met persoonlijke coaching, zodat jij direct aan de slag kunt in jouw klas. Wil je weten hoe een EDI-traject eruitziet? Vraag vrijblijvend onze brochure aan of neem contact met ons op.


Cursus Expliciete Directe Instructie (EDI)

Wil jij weten hoe je het EDI-model toepast in je lessen? Onze training ‘EDI (Expliciete directe Instructie)‘ is bedoeld voor docenten en onderwijsprofessionals die leerlingen op een bewezen effectieve manier willen begeleiden. Deze incompany cursus is geschikt voor het hoger onderwijs, basisonderwijs en het voortgezet onderwijsniveaus.

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?