fbpx

✓ Beoordeeld met een 8,9

✓ 10+ jaar ervaring

✓ CRKBO & NRTO gecertificeerd

Gemiddelde
beoordeling

8.9

Lastig gedrag van leerlingen online, hoe krijg je er grip op? | Blog


Eén van de grootste frustraties van docenten tegenwoordig, zijn leerlingen die hun camera weigeren aan te doen tijdens online lesactiviteiten. Hierdoor kun je niet zien of de studenten echt aanwezig zijn, hoe ze reageren en in welke staat ze verkeren. Daardoor is het veel moeilijker om goed te communiceren. Dit is een van de vele voorbeelden van lastig gedrag van leerlingen in het lesgeven op afstand. De vraag die bij vele docenten overheerst: hoe krijg je online grip op deze leerlingen? Wij vroegen de September-trainers om tips en delen deze graag met je!

Grenzen stellen
Als eerste zijn heldere grenzen en voorwaarden belangrijk. Dat geldt natuurlijk ook offline al, maar maak de leerlingen duidelijk dat er ook gedragsregels thuis achter het bureau zijn. Goed gedrag van leerlingen is vaak niet vanzelfsprekend, dus moedig dit aan met bijvoorbeeld een beloning of (waar nodig) met een gesprek. De strijd aangaan lost vaak niets op, dus wees consequent!

Drempel verlagen
Een van de regels zou kunnen zijn: altijd camera’s aan in de les. Verschillende leerlingen en studenten hebben aangegeven dat dat ze helpt bij de concentratie thuis. Weigeren leerlingen nog steeds de camera aan te zetten? Vraag dan een persoonlijke vraag. Hoe gaat het nu echt? Heb je lekker geslapen? Hoe ziet je kamer eruit, of heb je nog huisdieren? Kun je ze misschien laten zien? Op die manier wordt de drempel voor leerlingen kleiner. Ook voor jou is het fijn, want je hoeft niet tegen een zwart scherm aan te praten. Breng het dus als een win-win situatie!

Kleine groepjes
Is deze stap voor leerlingen nog steeds te groot? Dan zou je kunnen overwegen om les te gaan geven in kleinere groepjes. In een kleiner gezelschap voelen leerlingen zich vaak meer op hun plek en durven ze ook hun camera aan te zetten. Hiermee bereik je ook de stille/verlegen leerlingen, die in een grote groep misschien niet vaak aan het woord komen!

Persoonlijk contact
Het is sowieso niet makkelijk om met lastig gedrag om te gaan. Belangrijk is dat je hierbij niet je enthousiasme verliest, maar gewoon met deze leerlingen in gesprek gaat. Normaal zou je deze leerling toch ook na de les even aanspreken? Vraag dus na de les of deze speciale leerling even wil blijven hangen, en wijs hem/haar op het effect en belang van de camera of ander gedrag. 

Online grip houden op leerlingen blijft een uitdaging, maar is zeker niet onmogelijk! Voor het sociaal contact is het voor leerling en docent van belang dat de camera aan staat, dus benadruk dat goed. En vergeet niet: over een tijdje kunnen we elkaar gewoon weer ‘in het echt’ ontmoeten! Ben je geïnteresseerd in meer tips voor de online les? Bekijk deze blog dan ook even!

Door: Leonie van Zutphen

Gerelateerde trainingen

Incompany traject in het kort

Verkenning van de ontwikkelsituatie in jouw organisatie of team

Flexibele samenstelling van intern programma in goed overleg

Combinatie van teamtrainingen en individuele coaching

Praktijkgerichte oefeningen met werkplezier

Vraag onze brochure aan

Bekijk ons cursusaanbod

Verhalen uit het onderwijs

Coachtechnieken en werkvormen

Misschien vind je dit ook interessant?